Още през следващата седмица правителството планира да върне учениците до 4 клас в класните стаи с въвеждането на тъй наречения "зелен сертификат" в училище. Първоначално в образователната система той беше отсрочен за един месец.

Два пъти седмично ще бъдат тествани децата и учителите им, за да се осигури безопасна среда, обясниха на извънреден брифинг здравният министър Стойчо Кацаров и просветният министър Николай Денков. За целта министрите на образованието и здравеопазването предлагат на правителството да купи щадящи тестове за коронавирус за 13 милиона лева. 

Просветният министър призна, че новата стъпка е дефакто въвеждане на зелен сертификат в училище. "За учителите ще се изисква зелен сертификат по същество", потвърди Николай Денков, като обясни, че могат да представят и документ за преболедуване и ваксина, или да те тестват наред с децата.

"Тестът е напълно щадящ. МЗ още днес ще обяви поръчка, за да има тестове поне за месец напред за всички деца от 1 до 4 клас", заяви министърът на здравеопазването. Той уточни, че става въпрос за изследване на слюнката, за да се провери дали детето или педагогът е заразен, и всеки може сам да си го направи.

Планира се всеки понеделник и четвъртък първият учебен час или част от него да отиде за тези тестове. "Това са тестове, които могат да бъдат направени без медицински лица", обясни просветният министър. Тестовете на децата ще се правят от съответния учител.

"Говорим за тестове, които ще дадат резултат в рамките на част от учебния час или част от първия час", обясни министърът на образованието. Ситуацията в момента е извънредна, 1 на 100 човека е заразен, коментира проф. Денков, като добави, че в 4 области на страната заболяемостта е от 1000 на 100 000 души. 

"Стартираме с най-малките, защото те са най-потърпевши", мотивира се проф. Николай Денков.

Денков призна, че промените с въвеждането на зеления сертификат са се случили наистина много бързо и поднесе извинения от името на МОН и МЗ. "Можеха и по-рано да се вземат тези мерки, просто трябваше по-добре да информираме обществеността. Въпросът защо така рязко беше въведена мярката е напълно резонен и аз отново поднасям извиненията на двете министерства, че рязко се случи това", заяви Денков.", коментира просветният министър.

"През цялото време ние проверяваме обществените нагласи, както сред родителите, така и сред учителите и се сблъскват две различни обществени мнения, които трябва да бъдат преобърнати, за да може да проработи новият подход. Новият подход е филтърна проба в училище, безопасна среда сравнително в училището, така че който иска, си праща децата в училище, който иска ги държи в къщи според степента на риска, която преценява. За да се реализира този подход, ние имаме нужда от подкрепа от родителите, които да разрешат тестване на децата с щадящи тестове, които ще бъдат налице", обясни министърът на образованието.

И допълни, че и досега е имало такъв вариант, но родителите са давали отпор. "Бяха налице през последните месеци, но родителите не искаха да ги използват", обясни той за тестовете.

Денков отправи апел към учителите, които се противопоставят на зеления сертификат.

"И също така имаме нужда от подкрепа на учителите да разберат, че няма никакво място от действия, които подриват възможността на нашата образователна система да си свърши работата. Да направим следващата стъпка за безопасна среда в училище", призова министърът. 

"Вярвам в българските учители, че те ще се включат в този процес и който е следващата стъпка да осигурим безопасна училищна среда", коментира проф. Денков, като уточни, че предстоят разговори със социалните партньори.

Преди два дни стана ясно, че 35% от учителите са готови да напуснат работа, ако им поискат зелен сертификат. Две трети от тях не го одобряват и се готвят да дадат отпор.

"Акцентът не е върху това да имат документ", подчерта министърът на образованието. "Ако имат, чудесно, ако нямат, ще правят два пъти седмично тестове, за да бъдем сигурни, че те преподават безопасно, защото има вероятност вече и те да са заразени", допълни Николай Денков.

От Национална мрежа за децата пък подкрепят решението на двамата министри и ще лобират сред родителите да дадат съгласието си за тестване на децата им. Кацаров обясни, че още днес двамата с колегата му от МОН ще подпишат проектопостановлението, което предлагат да бъде прието от МС.

Ако този механизъм сработи, поетапно по същия начин с щадящи тестове ще бъдат връщани и учениците от по-горните класове, стана ясно от думите на министър Денков.

Министърът на образованието каза още, че ще пледира учениците над 12 години, които вече са ваксинирани, да бъдат освободени от ежеседмичните тестове. Към момента техният брой е над 4% от всички деца.

От своя страна здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че няма дефицит при реанимационните легла за деца с COVID.  "Традиционно детските реанимационни легла са много по-малко, слава богу ,че децата боледуват по-рядко от възрастните, но капацитетът не е голям", каза той.