На извънредно заседание Министерският съвет разгледа горещия въпрос за ваксините срещу коронавирус, с които страната ни ще разполага, след като те бъдат одобрени за всеобща употреба. От разискванията става ясно, че България ще задели около половин милиард лева за ваксини и съпътстващи разходи.

България участва в пълното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу COVID-19, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. На днешното заседание е взето решение страната ни да участва в преговорите и с компанията "Джонсън" (Johnson).

Премиерът Бойко Борисов е подчертал, че България участва във всички видове разработки като инвеститор, подобно на всички други европейски държави членки на ЕС - дисциплинирано, изпълнявайки указанията на ЕК. "За да имаме готовност по най-бързия начин, яви ли се ваксина да можем да я придобием, да я приложим. Затова днес реагираме светкавично", е посочил премиерът Борисов.

По думите му сумите, които се отделят за целта са наистина изключително високи, не само за България, но и за всички държави членки, но най-важното е страната ни да има готовност за бърза реакция.

Милиони ваксини за стотици милиони лева

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е изтъкнал, че към настоящия момент има 7 ваксини в напреднала фаза на разработка, като от тях всяка страна има квота за определени количества дози. За България определената квота надхвърля нуждите и е на стойност близо 380 милиона лева. Ако към стойността на ваксините се добавят и останалите разходи за логистика и за съхранение, разходите се предвижда да надхвърлят половин милиард лева.

"Страната ще има изключително голям брой ваксини - 12-13 милиона ваксини", е посочил министър Ангелов.

Министърът на финансите Кирил Ананиев е потвърдил позицията на правителството, че по темата е необходима и санкцията на Народното събрание.

Защо са ни толкова ваксини

"Нямаме друг полезен ход освен да се включим солидарно с всички европейски страни. Добре е да имаме различни набори от ваксини. Смущаващо е, че ще се сдобием с толкова голям брой ваксини и на такава огромна цена. Но явно така е измислен механизмът, по който се работи в ЕС", е заявил от своя страна председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също е изразил опасение, че страната ни ще получи прекалено голямо количество ваксини, които няма да можем да използваме.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб Тодор Кантарджиев е изтъкнал, че на този етап ваксината изглежда единствения изход от пандемията и е важно страната ни да разполага с различните видове ваксини - както антигенни, така и "живи" ваксини, които са приложими и за различни контингенти от хора.

В съобщението се казва, че решението на кабинета е следствие на заявеното от страната ни солидарно участие в инициирания от Европейската комисия фонд за борба с COVID-19, чрез който да бъде подпомогнат научноизследователския сектор за разработването на ваксини и лекарства срещу COVID-19. България, наред с останалите държави членки на ЕС, стана донор във фонда и участва в този изключително сложен, динамичен и скъп процес. Целта е българските граждани да имат равен достъп до ваксина, когато тя бъде открита, с гаранции за качество, безопасност и ефикасност, като ваксината се предвижда да се поставя само по желание, отбелязва Министерският съвет.