Европейската комисия прави всичко възможно, за да осигури бърз достъп на европейците до безопасна ваксина срещу коронавирус, като вече има сключени четири споразумения с различни фармацевтивни компании въз основа на договорната рамка за закупуването от името на държавите от ЕС на милиони дози от техните препарати.

На 14 август Европейската комисия постигна споразумение AstraZeneca да достави 400 милиона дози, ако изпитванията дадат положителни резултати. Компанията заяви, че е възможно да започне да доставя спешно ваксини още през октомври т.г., в зависимост от резултатите от проучванията. AstraZeneca информира, че общият им производствен капацитет за ваксината, ако бъде одобрена, е два милиарда дози. Индийският серумен институт вече е произвел милиони дози, които да бъдат изпитани.

Европейската комисия постигна на 13 август предварителна договореност с фармацевтичния производител от САЩ "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) за доставка на до 400 милиона дози ваксина. Комисията има готовност да купи първоначално 200 милиона дози от името на държавите от ЕС, а по-нататък да осигури и останалите количества.

През март Johnson & Johnson получиха подкрепа от 456 милиона долара от правителството на Съединените щати. Ваксината е осигурила имунна защита при експерименти с маймуни. Компанията стартира фази 1/2 на изпитвания през юли, а планират тестове за фаза 3 през септември. През август правителството на САЩ се съгласи да плати 1 милиард долара за 100 милиона дози, ако ваксината бъде одобрена. Компанията се стреми да произведе поне милиард дози през 2021 г.

Johnson & Johnson разработиха ваксини срещу Ебола и други заболявания с аденовирус Ad26 и сега направиха такава за коронавируса.

На 31 юли ЕК сключи подобно предварително споразумение и с френския производител "Санофи" (обединението Sanofi-GSK) за доставка на 300 милиона дози ваксина. Договореностите ще влязат в сила, ако разработваните от двете дружества ваксини се окажат успешни и безопасни.

Европейската комисия съобщи на 20 август, че е приключила проучвателните разговори с дружеството КюрВак (CureVac) за купуване на 225 милиона дози от потенциална ваксина. Предвиденият договор с CureVac би дал възможност на всички държави от ЕС да купят ваксина, ако се докаже нейната безопасност.

Със сигурност ще има споразумения и с други производители.