"Няма нови случаи на коронавирус у нас, сочат резултатите към 17:00 часа днес". Това съобщиха от Оперативния щаб на редовния брифинг.

"В момента продължава изследването на пробите и от двата региона. Те са много - 84 от Плевен и 47 от Габрово. Само 27 проби, които са заложени във ВМА, са отрицателни", каза проф. Мутафчийски. Той съобщи, че до момента има 111 000 заразени от коронавирус в цял свят, оздравелите са 62 000.

"В Гърция няма отбелязани нови случаи. Към момента там има данни за 73 заразени, в Румъния са 15. По-сериозен ръст има Иран. В Германия случаите са над 1200, във Франция положението е сходно. В Италия са около 7 000", каза проф. Мутафчийски.

Той отбеляза, че днешният ден е бил много интензивен както за правителството, така и за Националния оперативен щаб. Проф. Мутафчийски се спря на видеоконферентната връзка с участието на премиерите на редица страни-членки на ЕС и Израел, в която взеха участие и експерти. Разговорът бе посветен на мерките и борбата с коронавирус.

"Ключовата дума беше солидарност. Смисълът, който се влага в тази дума, е солидарност при взимането на мерки, солидарност в обмяната на информация, солидарност и в справяне с такава трудна задача, каквато е намирането на предпазни средства в глобален план", посочи проф. Мутафчийски.

По време на разговора е бил отчетен проблемът с бавните тестове. По тази причина се налага разкриването на повече лаборатории.

На пресконференцията стана ясно, че е повишен индекса за пътуване в някои региони на Италия, както и във Франция. От Оперативния щаб посъветваха да няма ненужни пътувания при рискови дестинации.

Главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев пък заяви, че Габрово и Плевен са станали модел как ще се развиват нещата и в други градове на страната, където не е очаквано да се появи вирусът.

"Ще се развие коронавирусът в България, нашата цел е да направим така, че колкото се може по-малко хора да се заразят. Габрово и Плевен станаха модел, по който вероятно ще се развиват нещата и в други градове, когато бъдат установени положителни случаи. Епидемичната вълна в Европа върви и броят на случаите в големите европейски страни нараства непрекъснато. Това е процес, през който ще преминат всички останали държави, включително и ние. Удовлетворително е, че колегите посрещнаха много спокойно тези положителни първи пациенти - те продължиха да ги обслужват, взеха необходимите мерки, изолираха ги, много бързо бяха взети контактите и в рамките на 24 часа бяха взети проби на повече от 250 - 300 души", каза той.

И увери, че така ще се продължим и за в бъдеще.

"Надяваме се само все повече да можем да разчитаме и на бързите скринингови тестове. Те сега започнаха да излизат масово. Те не са достатъчно точни и надеждни, но са чудесни за бързото отсяване на случаите. Имаме информация вече за разкриване на различни лаборатории и в Бургас, и в Кюстендил, и в други части на страната, които ще започнат да работят с тях. Всеки тест, който излезе положителен, трябва да бъде потвърден от посочените 5 лаборатории, които и сега работят", отбеляза Кунчев.

"Болните са изолирани на специални места и не представляват заплаха. Молбата ми е да се търси медицинска помощ, само когато тя е наистина необходима и неотложна. Ще се развие коронавирусът в България. Нашата цел е да направим така, че колкото се може по-малко хора да се заразят, но не трябва да направим икономиката в такова състояние, че да трябва да се възстановяване 2 - 3 години. Много е тънък балансът и трябва да го спазваме", добави той.

Според него медиците в тези два града са посрещнали спокойно случаите на коронавирус, за 24 часа са били направени проби на 300 души. Няма проблем изследванията да се правят и в други лаборатории освен петте, които действаха до сега, като например тази в Кюстендил и Бургас, но резултатите трябва да бъдат потвърдени от Националната референтна лаборатория.

Специални мерки в парламента

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разпореди въвеждането и прилагането на серия от мерки в парламента за предотвратяване разпространяването на респираторни заболявания и остри респираторни инфекции, включително и поради епидемичното разпространение на COVID-19, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Мерките влизат в сила от утре, 10 март, и ще важат до второ нареждане на територията на двете сгради на Народното събрание - на пл. "Народно събрание" 2 и на пл. "Княз Александър Първи" 1.

Предвижда се по възможност да се ограничава присъствието на външни лица на пленарните заседания на Народното събрание и заседанията на парламентарните комисии, без това да засяга нормалното протичане на дейността им. Достъпът на външни лица до заседанията на парламентарните комисии ще се извършва по заявка от съответната комисия.

Не се разрешава командироване в чужбина на народни представители и парламентарните служители, а разрешените към момента командировки се отменят. Не се допуска издаването на еднократни пропуски за достъп до сградите на Народното събрание, с изключение на такива за представители на медиите. Не се позволява провеждането на мероприятия, събития и прояви с участието на външни лица, организирани от Народното събрание, парламентарните групи, парламентарните комисии и отделни народни представители, в т.ч. организирането и провеждането на изложби и други културни прояви и образователни кампании, семинари, кръгли маси, дискусии и други, както и извършването на образователни групови и индивидуални посещения на външни лица.

За парламентарните служители, чиито служебни задължения налагат контакти с външни посетители и/или служители на други институции, ще бъдат осигурени предпазни средства, а за сградите на Народното събрание - дезинфектанти.

По утвърден график ще се извършва допълнително хигиенизиране и дезинфекциране на помещенията в сградите на Народното събрание.