Пловдив е българската номинация в конкурса за Европейска столица на културата 2019. Председателят на изборното жури Стийв Грийн заяви, че задачата на журито е била много трудна, предаде БГНЕС.

И четирите градове-финалисти (София, Пловдив, Варна и Велико Търново) в България са работили в много тясно сътрудничество с избраните градове в Италия.

Служебният министър на културата доц. д-р Мартин Иванов поздрави градовете, които са имали смелостта да се включат в надпреварата. Благодаря им, че дадоха пример за феър плей и се отнасяха с уважение към процедурата и един към друг, добави той.

Иванов отчете работата и приноса по конкурса и на министрите на културата преди него.

Журито, което реши кой град-кандидат е подготвил най-добра програма за 2019 година, е съставено от 13 изявени международни и български експерти в областта на културата и в управлението на големи културни проекти.

Според правилата 7 от членовете на журито са избрани от европейските институции, а останалите 6 са българи.

След събеседване с представителите на градовете-кандидати и въз основа на критериите за Европейска столица на културата, журито изготвя доклад относно всички кандидатури и препоръчва само един град за Европейска столица на културата 2019.

Основните принципи при оценяването на предложената културна програма от градовете - кандидати са следните: тя да привлича гражданското участие, чуждестранните туристи, както и да стимулира европейското културно сътрудничество. Важно е също предложената програма да е устойчива, изпълнима и да стимулира дългосрочно културното и социално развитие на града.

На редовното заседание на Съвета на ЕС през м. май 2015 г. министрите на културата ще вземат и окончателното решение за определяне на българския град, който да носи титлата "Европейска столица на културата" през 2019 г.