16 минути след полунощ корабът "Вера Су" беше изтеглен от плитчината край Камен бряг, където заседна на 20 септември, съобщи БНТ.

Преди това от него бяха източeни последните количества емулсия, останали от наводнения товар, непрекъснато се е изпомпвала и вода от трюма.

Около 22 часа снощи на място пристигнаха три влекача - Кастор, Алкаид и Санмар 13. Най-големият - Кастор, започна операцията по привързване на "Вера Су" малко след 23:30 и за около половин час тя приключи успешно.

Така заседналият кораб беше провлачен към пристанище Варна.

Очаква се пътят да отнеме около 18 часа.

Каква ще бъде съдбата на плавателния съд, все още не е ясно, очаква се неговият собственик да излезе с решение дали се отказва от кораба.

Очаква се бедственото положение в местността Яйлата да бъде отменено с освобождаването на заседналия кораб, съобщиха от община Каварна. След като се уверим, че всички служби, ангажирани в операцията, вече са напуснали района, ще отменя моята заповед, заяви за БТА кметът Елена Балтаджиева.

Корабът под панамски флаг, превозващ над 3000 тона азотни торове, заседна край защитената местност Яйлата на 20 септември. Първият опит за претоварване на карбамида на 26 септември завърши с неуспех, след като част от количеството се изсипа в морето. С баржи, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност, в последните няколко дни втечненият карбамид бе изтеглен от товарното помещение на плавателния съд.

Окръжната прокуратура в Добрич води разследване за инцидента с кораба. Капитанът Хайдар Е./59 г./ и вторият помощник капитан Кемал А. /26 г./ са с постоянна мярка "задържане под стража". Двамата са привлечени към наказателна отговорност, че са допуснали корабът да заседне и така са създали опасност за живота на други хора и за значително увреждане на чужд имот.