Продължава проверката по случая с известния водещ Беър Грилс, който наруши правилата при заснемането на филм в Национален парк "Рила". Предаването е снимано през 2017 г., но забранените дейности, излъчени в него, станаха ясни сега след подаден сигнал от гражданин, съобщи bTV. А кой е той?

Плуване във водите на Каракашевото езеро, палене на огън и убиване на жаби - тези кадри във филма на Беър Грилс провокират Симеон Цончев да напише публикация във "Фейсбук" с въпроса "Има ли санкционирани?". В нея той отбелязва Министерството на екологията и Национален парк "Рила".

 

"Останах изумен, когато видях, че те скачат в езерото. Не съм си представял, че някой може да си позволи подобно нещо, и те могат да снимат без разрешение и да са инструктирани, какво може и какво не в национален парк "Рила", подчерта Симеон.

Цончев разказва, че случайно попада на епизода за страната ни преди две седмици в социалните мрежи, като не очаквал реакция на институциите.

"Изненада ме. Смятам, че те се задействаха да си направят малко пиар, като в много други случаи, по-фрапантни, не вършат работа. Eдинственото смислено от този сигнал е, че се вдигна шум и все повече хора ще научат, че не трябва да плуват в езерата и да палят огън в планината", смята Симеон.

Цончев, подобно на Беър Грилс, е автор на документални филми за дивата природа.

Категоричен е, че би палил огън в никакъв случай. "Сами знаете, че гасенето на горски пожари е изключително трудно, скъпо и опасно на такива места", отбелязва той.

И днес bTV получи отказ да разговаря с тримата служители на Националния парк, които са съпровождали Грилс и екипа му по време на снимките в Рила.

За последните пет години са издадени над 340 наказателни постановления за неспазване на правилата и ограниченията в национален парк "Рила". Най-честите нарушения са неправилно навлизане на автомобили в парка и палене на огън.

Симеон Цончев подчертава, че институциите констатират нарушенията във филма на Беър Грилс две години по-късно.

"Това говори за некомпетентност. Ти позволяваш на едни хора да влязат в национален парк "Рила" с хеликоптер, като след това нямаш интерес дори да видим какво са заснели", изтъква Симеон.

Министърът на екологията Нено Димов отказа коментар по темата.