Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване проф. Костадин Ангелов сигнализира МВР и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) с искане да извършат проверки във фирми, изнасяли лекарства. Това съобщи Ангелов в профила си във Facebook.

По думите му част от липсващите лекарства са животоспасяващи. В Комисията по здравеопазване е станало ясно, че липсите се дължат основно на паралелен износ от България, допълва той.

"Няма държава в света, която да не може да се справи с паралелния износ на медикаменти от собствената ѝ територия. Стига да го пожелае истински", категоричен е Ангелов.

В сигнала до министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и до председателя на ДАНС Пламен Тончев проф. Ангелов отправя молба да се проверят по дни, количества и фирми изнесените лекарства в периода 1 януари - 31 юли 2023 г.

В публикувания в профила му списък с лекарства, който е предоставен от Изпълнителната агенция по лекарства, са включени сигнали и данни за липсващи инсулини, нискомолекулни хепарини, човешки имуноглобулин против хепатит Б и др.

По време на последното заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, което беше преди началото на ваканцията на народните представители, членовете на комисията задължиха министъра на здравеопазването всяка сряда от седмицата да предоставя данни в комисията за липсващи лекарства.