Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков връща наградата си за тв журналистика "Свети Влас", а паричната й стойност от 15 000 лева ще подари на БНТ и на журналистите Александър Марков и Аделина Радева от телевизията.

Той обяви решението си във фейсбука си, след като двамата журналисти не бяха отличени на 12-то издание на конкурса. Кошлуков е първият носител на приза. 

Ето как той се аргументира за това си действие: 

"Сашо Марков беше първият български журналист, който отрази началото на руската атака в Украйна. България разбра от БНТ, че е започнала война. Репортажите му, в екип с Владимир Богдански и Робърт Вецов, бяха излъчени над 540 пъти от 75 европейски и световни медии.

Той не получи награда на Св. Влас.

Аделина Радева, с подкрепата на колегите от новините и публицистиката, проведе единствения телевизионен диспут между кандидатите за президент в България. Около един милион зрители го гледаха в ефир и близо 500 000 в интернет.

Тя не получи награда също", заявява Кошлуков. 

Той коментира още, че загубата не е тяхна, а на журито.

"Жалко и срамно е това, което те демонстрират.

И тъй като съм първият носител на голямата награда на Св. Влас, искам да кажа, че я връщам. А парите, които получих с наградата,15 000 лв, ще подаря на БНТ. И ще наградим с тях истинските журналисти. казва в заключение Кошлуков. 

Защото наградата я получих за компетентността на моите предавания тогава, както и за обективност в изострена медийна ситуация, по думите на журито.

И трябва да съм компетентен и обективен и днес", заявява в заключение Кошлуков. 

Припомняме, че носител на голямата награда за тв журналистика "Св. Влас" стана Мария Цънцарова от Би Ти Ви.

Специална награда получи Марина Цекова от Нова тв. С приз бе отличена и Светлана Ганчева от БНТ 2 - Варна, като наградата й се дава за отразяването на войната в Украйна.

Наградите се определят от 5-членно жури с председател проф. Ивайло Знеполски. В него влиза и Иван Гарелов, който е председател на сдружението, което връчва наградите.