Корветата "Бодри" от състава на Флотилията бойни и спомагателни кораби ще участва в международното учение Sea Breeze 2021, съобщиха от Министерството на отбраната.

Днес корабът е отплавал от Пункта за базиране-Варна за участие в учението на Военноморските сили на Украйна и ВМС на САЩ Sea Breeze 2021, което ще се състои от 30 юни до 6 юли.

След преход до териториалното море на Украйна корабът ще се включи в планираните сериали на учението. Ще бъдат отработени действия по контрол на корабоплаването, борба с въздушен, подводен и надводен противник, помощ на аварирал кораб, попълване на запасите с гориво на ход, както и съвместно плаване на група кораби за охраната на кораб, превозващ ценен товар.

Участието в Sea Breeze 2021 ще повиши нивото на оперативната и тактическата съвместимост на екипажа в многонационална среда, се отбелязва в прессъобщението.

Учението, което започна на 28 юни, идва след ръст на напрежението между НАТО и Русия, която миналата седмица съобщи, че е открила предупредителна стрелба и е хвърлила бомби по курса на британски боен кораб, за да го изгони от водите в близост до Кримския полуостров. Великобритания отхвърля руската версия за инцидента. 

Sea Breeze 2021 ще включва близо 5000 военнослужещи от НАТО и други съюзни държави, както и близо 32 кораба и 40 единици бойна авиация. В него ще вземат участие американският ескадрен миноносец "Рос" и части на морската пехота на САЩ.