Останалите обвиняеми бяха освободени под парична гаранция.

Магистратите решиха да запазят мярката "домашен арест" на 12-ия задържан, предаде БНТ.

По време на заседанието Прокуратурата поиска най-тежката мярка за обвиняеми с мотива, че те могат да извършат друго престъпление, както и да въздействат върху свидетели по делото. Обвинението обаче не коментира защо иска задържане под домашен арест за 12-ия обвиняем.

От своя страна защитниците на данъчните служители заявиха, че няма достатъчно доказателства, нито пък конкретика кой по какъв начин е участвал в организираната престъпна група. Последваха и обвинения към прократурата в ПР-акция.

"Считам, че имаме достатъчно доказателства по това производство. Както добре знаете, преди два дена беше проведена специализирана акция на специализираната прокуратура, съвместно с ГДБОП. Беше констатирана и неутрализирана престъпна група", каза прокурорът по делото Димитър Петров.

"Най-смущаващото е, че се твърди, че това е организирана престъпна група, при положение, че няма нито едно убедително доказателство. В частност говоря за моите доверители, които да ги свърже с хора, които са нагоре в йерархията", каза
адвокат Димитър Марковски.

Последваха и обвинения към прокуратурата в ПР-акция.

Данъчните служители бяха бяха задържани на 27 март след акция на ГДБОП и специализираната прокуратура. Те са следени от октомври на 2017 година. Обвинението към тях е, че са искали и приемали подкупи, за да си затварят очите за нарушенията, извършени от собственици на търговски обекти.

Според обвинението те са участвали в организирана престъпна група с цел рекет на търговци. За шеф на групата държавното обвинение сочи Владимир Василев, който е началник звено „Оперативен контрол“. Според версията на обвинението получавал отчисление от всеки подкуп, взет от подчинените му.

Прокурор Гешев: Арестуваните данъчни ”щавели” малкия бизнес >>

Най-голямата сума, с която данъчните рекетирали търговците, за да не пишат акт, е 10 000 лева. Три групи свидетелски показания са били дадени в хода на разследването – на собственици на търговски обекти, от колеги на обвинените данъчни служители, както от странични лица.

Ако бъдат признати за виновни, наказанието е лишаване от свобода за повече от пет години. Съгласно доводите на обвинението налагането на най-строгата мярка за неотклонение е необходимо, защото има опасност обвиняемите да окажат натиск на свидетели.