Операцията по спасяване на заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су" продължава. Вчера беше източена част от горивото на кораба, но екипажът продължава да отказва да се евакуира. Според водолази плавателният съд няма как да потъне повече от това ниво заради плитчините, в които е заседнал. Там дълбочината е 6-8 метра, съобщи БНТ.

За вчера от кризисния щаб планираха да бъде източено част от горивото на кораба, което се случи на два пъти. Планираше се също да бъде разпитан част от екипажа, но този част от него, която е била на вахта по време на злополучния инцидент, както и да се извърши водолазен оглед. Заради лошото време разпити не бяха извършени и водолазният оглед не се осъществи. Очаква се това да се случи днес.

Товарът, който остана на кораба "Вера Су", ще бъде изтеглен със специални помпи на три баржи, които ще бъдат осигурени от Европейската агенция по морска безопасност. Очаква се въпросните баржи да пристигнат в следващите дни.

Все пак водата, проникнала в трюмовете на кораба, е разводнила част от азотния тор и именно това налага използването на тези помпи.

Към момента ситуацията на кораба е спокойна. Ако се наложи евакуация, тя може да се извърши или по море със специални катери, или по суша. На носа на кораба има специална мрежа от въжета, която е свързана с част от морския бряг и по тази мрежа се очаква да се изкачат моряците, ако нещо се случи.

Междувременно в неделя бе регистриран още един инцидент с плавателен съд на същата турска фирма, която е собственик и на "Веру Су".