По разпореждане на премиера Бойко Борисов МВнР предприе спешни действия за изясняване на всички обстоятелства около случая с българския гражданин Желяз Андреев.

Както вече е известно, американските власти обвиняват Желяз в участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева зам.-министър Юрий Щерк покани на среща американския посланик в София, Ерик Рубин, а българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев поиска спешно да бъде приет от заместник - помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

Какъв е шансът пред Желяз Андреев >>

Екстрадицията на български граждани за САЩ се регулират от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и от Договора за екстрадиция между правителствата на Република България и САЩ, ратифициран на 23 април 2008 година, влязъл в сила на 21 май 2009 г. На основание чл. 20 т. 1 от Договора МВнР ще поиска консултации между Департамента по правосъдие на САЩ и Министерството на правосъдието на Република България. Конкретното искане за екстрадиция на Желяз Андреев е постъпило във Върховната касационна прокуратура по линия на международното полицейско сътрудничество.

МВнР припомня, че решението за екстрадиция е от компетенциите на съдебната власт.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че от
Интерпол
във Вашингтон  в българското МВнР са получени документи за задържането на още четири български лица. Две жени и 2-ма мъже - 

Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев. Той също предложи да бъдат инициирани консултации по всеки конкретен случай - не само по четирите. Но и по случая Желяз Андреев, между двете министерства на експертно ниво. Според него исканията за задържането и на петимата българи са от 2016 г., с други думи няма неотложност за предаването им, както пише в договора между САЩ и България. Две години Флорида не е направила нищо, твърди главният прокурор. Той се позова и на решението на Добричкия съд, който гледа мярката за неотклонение на Желяз Андреев. 

Пред магистратите Желяз Андреев обясни, че като служител в кол център на международна фирма не е можел да извърши каквото и да било действие без санкцията на началниците си и в този смисъл няма как да носи вина за направеното от фирмата, в случая – доставка на части за Сирийските авиолинии. На свидетелската скамейка в негова защита се яви приятелката му Милена Здравкова, с която са били колеги във въпросната фирма. Тя подкрепи думите му, че като работници на най-ниското йерархично ниво, те са изпълнявали нарежданията на своите преки ръководители. Съдът мотивира решението си за освобождаването от ареста на Желяз Андреев  с това, че има ниска степен обвиняемият да се укрие, тъй като е с постоянен трудов договор, не е бил осъждан и лично се е явил, след като е бил призован да свидетелства.
Последва и реакцията на министъра на правосъдието Цецка Цачева, която  отправи покана до Департамента за правосъдие на Съединените американски щати за провеждане на спешни консултации по случая "Желяз Андреев", след което реагира и МВнР. 

Вчера стотици протестираха "Аз съм Желяз" в подкрепа на потърпевшият. 

Омбудсманът Мая Манолова поиска промяна на договора за екстрадиция от САЩ.