Президентите Росен Плевнелиев и Петър Стоянов дадоха старта на на кампанията. На събитието присъствааха и членовете на Инициативния комитет за отбелязването на годишнината. Негов председател е д-р Жельо Желев.

Инициативата "25 години свободна България" е под патронажа на президентската институция. В Инициативния комитет влизат още видни дисиденти, политици, интелектуалци, анализатори, учени, журналисти.

Вижте снимки >>

Целта е да разкажем истината за Прехода, посочи Росен Плевнелиев. Той заяви още, че българското общество в последните 25 години по всяка от големите теми и в най-големите изпитания е взело правилните решения - мирният преход, а не гражданската война, валутният борд и макроикономическата стабилност, а когато е имало дебати "защо да не сме равноотдалечени между Европа и Русия, да бъдем неутрални, избрахме да разобличим политическото задкулисие и това е съзнателен избор на гражданското общество".

Българите трябва да дадат моралната си оценка за комунизма и да не мислят за него само в измерението на битовизмите.

"Днес с това се занимаваме – колко фабрики имаше, колко струваше едно или друго, кое беше достъпно, кои бяха привилегировани", заяви Плевнелиев и добави, че тази интерпретация на комунистическото минало е изключително погрешна.

България трябва да отбележи годишнината далеч от фанфарите и фойерверките, смята президентът Петър Стоянов.

Българският преход изглежда такъв, не защото демокрацията е по-лоша от комунизма, нито пък защото свободната пазарна икономика е по-лоша от плановото стопанство.
Българският преход изглежда такъв, защото в най-голяма степен в неговото оформяне участват бившите и най-висши представители на бившата комунистическа партия и на бившите тайни служби. В основата на българския капитализъм стои цинизмът на тези, които го строя
т, коментира Петър Стоянов.

Президентите дадоха и своята оценка за Прехода.
От гледна точка на необратимостта на демократичните процеси в България Преходът е приключил. Ние никога повече няма да бъдем 16-та република на Съветския съюз. От друга гледна точка Преходът е реформа, а реформите продължават, каза президентът Плевнелиев.

От тук насетне никой в България не може да обяви, че реформата е приключила. Това е ежедневният въпрос, който ми задават българските граждани - кога най после ще приключи тази реформа с тайния ефект и да легнем отново по гръб и да си почиваме. Отговорът е – никога, обясни президентът Петър Стоянов.

Президентът Плевнелиев изтъкна, че инициативата ще има фокус върху младото поколение и допълни, че ще се допусне стратегическа грешка и ще погубим бъдещето на държавата, ако младите не познават истината за комунизма, за фашизма, за българския преход.

Инициативата "25 години свободна България" включва поредица от над 120 събития, сред които открити уроци в училищата в страната, публични дискусии, провеждане на проучване за нагласите на обществото спрямо прехода, международна конференция на 11 и 12 ноември в София, безплатни прожекции на български документални и игрални филми, изложби, откриване на паметник на Георги Марков на пл. "Журналист" в столицата.