По нея има над 20 участника, но няма обявени победители, коментира в отговор на журналистически въпрос днес ресорният зам.-министър на земеделието и храните доц. Георги Костов, цитиран от БТА.

Вчера неофициално бе съобщено, че поръчката е спечелена от фирмата Водстрой 98, която е свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Индикативната сума за четиригодишен период напред е до 95 млн. лв., а не за 95 млн. лева, както бе разпространено, посочи Костов.

Обществената поръчка вече е прекратена и при всички случаи ще бъде обявена по правилата на новия Закон за обществените поръчки, за да няма никакви внушения и съмнения, коментира зам.-министърът.

На въпрос означава ли, че след като процедурата по обществената поръчка не е била приключила, тя няма да бъде и обжалвана, доц. Костов посочи:
"Всичко може да бъде обжалвано".

Той не можа да конкретизира за колко километра пътища е била обществената поръчка, като уточни, че е била за рамков договор и всеки отделен път в него се одобрява индивидуално.

Към момента има заявени необходимости от много горски пътища, още повече след 2014 г., когато се разруши всичко съществуващо, коментира Костов. Той каза, че се правят опити за поддържане на горската пътна мрежа със средства, събрани от горските дейности, но те не достигат.

В същото време парите от фонд "Инвестиции в горите", с които по закон се извършват тези строежи, стоят неизползвани.

Изискванията по изграждането на горските пътища са малко по-ниски от тези за републиканската горска мрежа, но са достатъчно високи по отношение на пътната настилка, за да могат по тях да се движат големи автомобили с висока товаряемост, коментира зам.-министърът.

Цената на километър е различна в зависимост от терена и може да достигне от няколко десетки хиляди, до няколкостотин хиляди. Средната цена е от порядъка на 150 - до 180 хиляди лв./км.

Над 105 км такива пътища са изградени само през миналата година в Югозападна България, където теренът е най-планински, каза още доц. Костов.

На въпрос за видеонаблюдението на горските предприятия в страната, Костов каза, че текат проверки във всички регионални дирекции по горите. В момента проверката е във Велико Търново.

Навсякъде, където няма видеонаблюдение, обектите (складове за дървесина, преработвателни цехове) се запечатват по чл. 206 от Закона за горите. До момента под 10 процента от преработвателните предприятия са затворени, а проверените са около 50 на сто, каза още Георги Костов.

Това е временно, докато не се монтира видеонаблюдението.