Артериалната хипертония е хронично състояние на организма, при което налягането в артериите е трайно завишено. Това се отразява като допълнителен енергиен разход на сърцето, което трябва да осъществи кръвната циркулация по съдовете и така сърдечният мускул се изтощава по-бързо. В над 90% от случаите се касае за есенциална (първична) хипертония, което означава, че няма конкретно здравословна причина за повишаването на артериалното налягане. В останалите под 10% хипертонията е в следствие на заболявания, които засягат артериите, сърцето, бъбреците и ендокринната система. Тя повишава риска от исхемична болест на сърцето, периферна съдова болест, инсулт, белодробна емболия, сърдечна недостатъчност, аортен аневризъм и мн. др, което я прави най-важния предотвратим рисков фактор за преждевременна смърт в света.

Преди да се пристъпи към усложнения и медикаментозна терапия, хората с есенциална хипертония, по препоръка на всички световни дружества по хипертония, трябва да се опитат да занижат стойностите си на артериално налягане с промяна в хранително-диетичния режим, двигателната активност и начина на живот. Това е финансово по-евтиния вариант, който освен че намалява консумацията на здравни услуги и лекарства, но предотвратявайки последващи заболявания, в дългосрочен план се отразява на продължителността на живота, на неговото качество и на общия икономически показател в сферата на здравеопазването, контрола на хронични болести и социалните политики.

Но кои са тези храни и дейности от ежедневието, зад които стои научен фундамент за ефективност срещу високото артериално налягане?

Горски плодове

Боровинките и ягодите съдържат антиоксидантни съединения, познати като антоцианини, които са от групата на флаваноидите. Проучвания показват редукция на риска от развитие на артериална хипертония (АХ) с близо 10% при хората, консумиращи повече такива плодове в суров вид.

Здравословни дози: чаша боровинки дневно или 7 ягоди.

Банан

Бананите съдържат високо количество калий, който с натрия един от двата най-важни електролити за сърцето. Тези електролити се грижат за нормалната функция на електропроводната система, сърдечния ритъм и имат отношение към налягането в артериите. Според Американската сърдечна асоциация калият намалява ефектите на натрия и намалява напрежението в стените на кръвоносните съдове.

Освен в бананите, калий се съдържа в прасковите, лещата, сини сливи, картофите.

Здравословна доза: Среден размер банан съдържа близо 420 мг калий и един банан, консумиран дневно е достатъчен за задоволяване на потребностите на организма.

! Хората с бъбречни заболявания трябва да се консултират с лекар за дневния прием на калий, защото завишеното количество може да бъде увреждащо за вече компрометираната бъбречна функция.

Цвекло

Консумацията на сок от червено цвекло намалява артериалното налягане, защото съдържа диетичен нитрат, който от своя страна увеличава количеството на азотен оксид в организма. Азотният оксид е мощен вазодилататор (разширява кръвоносните съдове).

Здравословна доза: без значение дали под формата на сок, суров или сварен, цвеклото не трябва да се консумира в количество повече от една голяма или две малки грудки.

Киви

Консумацията на 3 плода киви дневно в период от 2 месеца понижава много повече кръвното налягане от приема на една ябълка дневно. Това се дължи на биоактивните субстанции в плода. Кивито е богато на вит С. Данни от проучване сочат, че хора, които приемат 500мг вит С дневно за 2 месеца подобряват показателите си на кръвно налягане.

Диня

Динята съдържа цитрулин - специфична аминокиселина, която за разлика от останалите аминокиселини, не се използва за синтез на структурни протеини, но тялото ни я преработва в аргинин (друга аминокиселина), свързана с повишена продукция на азотен оксид. Азотният оксид, както вече споменахме, е газ, който релаксира кръвоносните съдове и прави артериите еластични.

6 седмици след прием на динев сок (еквивалент на 6гр L-цитрулин и L-аргинин) проучване сред възрастни със затлъстяване и лека хипертония показва намаляване в налягането в глезените и брахиалната артерия, намираща се в горната част на ръката.

Здравословен прием: Не повече от 5 см резен дневно

Овесени ядки

Овесените ядки съдържат фибри, наречени бета-глюкани, които са полезни за сърдечното здраве, включително кръвното налягане и авентрамид С (мощен антиоксидант). Двете вещества намаляват нивата на малондиалдехида (маркер за оксидативен стрес), с което изразяват и своята сърдечносъдова протективна роля и влияят пряко на кръвното налягане.

Листни зелени зеленчуци

Диетичните нитрати в зелените зеленчуци спомагат за понижаване на артериалното налягане. Една купа листни зеленчуци дневно намаляват също риска от сърдечносъдови заболявания. Най-полезни в това отношение са зеле, кейл, спанак, лапад, маруля...

Здравословни дози: Зелето не трябва да се консумира в количество повече от 1 купа дневно, докато при спанака те могат да са 2

Чесън

Чесънът има антибиотични и антимикотични свойства, много от които се дължат на основната му съставка алицин, която обаче се освобождава единствено при смачкване на скилидките му. Чесънът редуцира кръвното налягане, влияе върху еластичността на артериите и намалява холестерола.

Ферментирала храна

Ферментите са богати на пробиотици, които са положителни бактерии, които могат да спомогнат в контрола на артериалното налягане. Изследване показва, че жени в менопаузалния период, които консумират ферментирали продукти, занижават риска си от хипертония. Това, за жалост, се оказва неефективно при мъжете.

Киселото мляко, като ферментирал продукт, има също свойства да понижава систолното артериално налягане.

Богати на пробиотици други храни са кимчи, комбуча, ябългов оцет, супа мисо, туршия.

Нар

Нарът съдържа антиоксидант и други съставки, които имат отношение освен към артериалното налягане, но и към атеросклерозата. Една чаша сок от нар в продължение на месец може краткосрочно да понижи кръвното налягане. Консумирайте нар в натурално състояние или като сок, но ако го купувате предварително изцеден, проверете дали в него няма добавена захар.

Канела

2 гр канела приемана дневно в продължение на 2 месеца или повече намалява артериалното налягане при хора с индекс на телесна маса 30 и повече.

Ядки

Орехите, шамфъстъкът и лешниците подобряват функцията на ендотела (съдовата стена), което се отразява върху артериалното налягане. Ядките е добре да се консумират сурови, накиснати за час, добавени в салати, стрити в песто или да се използват в основни ястия.

Цитрусови плодове

цитрусовите плодове съдържат хесперидин - антиоксидант, който има отношение към сърдечното здраве и систолното артериално налягане.

Риби с високо съдържание на мазнини

Два пъти седмично да се консумират риби препоръчват от асоциацията по хипертония. Приемът на Омега-3 има сходен ефект.

"Мазни" риби са сардини, аншоа, скумрия, албакор риба тон. Някои риби обаче съдържат живак и трябва да се консумират умерено.

Доматено пюре

Доматите съдържат ликопен - антиоксидант, който значително намаляват систолното кръвно налягане при всички хора, без значение дали са хипертоници. Любопитното е, че самите домати, консумирани нарязани в салата или сготвени, нямат този ефект.