Протест под надслов "Да защитим енергийната сигурност на страната" организират Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда "Подкрепа". Събитието е насрочено за утре, 12 януари, от 11:30 ч. пред служебния вход на Народното събрание. Това съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Протестът е по повод поетия ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост за намаляване на въглеродните емисии от енергетиката с 40% до края на 2025 г. спрямо нивата им през 2019 г.

Протестиращите ще настояват Народното събрание да задължи Министерския съвет да започне преговори с ЕК за отмяна на този ангажимент, отбелязват от КСНБ. Синдикатите искат парламентът да гарантира дейността на въглищните централи поне до 2038 г. в съответствие с вече приетото през 2020 г. решение.

От двата синдиката очакват над 3000 протестиращи от въгледобивните дружества и топлоенергийните централи в цялата страна. Те ще настояват за среща с отделни парламентарни групи и депутати.

Преди седмица депутати от парламентарната група на ГЕРБ-СДС разговаряха с ръководството на КНСБ и КТ "Подкрепа" по темата. На срещата Делян Добрев представи проекторешението, с което да се гарантира, по думите му, че затварянето на въглищните централи от края на 2025 г. няма да се случи.

Във връзка с протеста ще бъдат затворени ул. "15 ноември" и площад "Александър Невски", отбелязват още от пресцентъра на КНСБ.