Емил Бранчевски, кмет на район "Илинден", се оказа "собственик" на дружество във Великобритания без негово знание. Проверка в Британския търговски регистър показва, че дружеството е регистрирано на негово име на 18 февруари тази година, а на посочения адрес вече има регистрирана клиника. "Категорично заявявам, че това се е случило без мое знание и съгласие", обяви Бранчевски на брифинг в сградата на Столична община.

"От публикации в медиите на 12 март научих, че съществува дружество с име "Clinic for medical services Branchevski-Kolev", в което аз съм вписан като собственик на 75% от капитала в размер на 1 паунд. Регистрацията е станала с подаване на онлайн заявление на 15 февруари, като дружеството е вписано на 18 февруари", разказа районният кмет.

"Бях меко казано шокиран от тази информация. Впоследствие се оказа, че има подадени и две жалби срещу мен в ОИК, в които се иска директно моето отстраняване поради несъвместимост. В случая говорим за сериозна злоупотреба с моите лични данни и извършено престъпление, с което явно се цели моята дискредитация".

Емил Бранчевски уточни, че още на следващия на 13 март е подал сигнали до полицията, прокуратурата и комисията за защита на личните данни и очаква тяхното заключение. От ОИК пък са изпратили официално запитване към Британския търговски регистър за уточняване на информация.

"Остро осъждаме всякакви опити за компрометиране на хора от нашата партия. Срещу г-н Бранчевски от месеци се правят опити за злепоставяне, но този път недоброжелателите са стигнали твърде далеч. Вярвам, че органите ще свършат своята работа и виновните ще бъдат наказани", коментира председателят на групата на ПП-ДБ и Спаси София в СОС Борис Бонев.

"Нашата организация от години е била жертва на атаки, но това никога не ни е спирало да се борим за изсветляване на схемите и подобряване на средата около нас. Не ни е страх, ще продължаваме да работим за интереса на София и софиянци, без значение от заплахите, които ни отправят. Очевидно е, че действията на г-н Бранчевски в район "Илинден" не се харесват на бившето ръководство на общината и опитите за дискредитация и саботаж продължават, дори с цената на престъпления", категоричен беше той. 

Освен злоупотреба с данни, в случая има и документно престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

"Престъплението има и международен характер, защото става дума за заявено вписване на неверни данни в Търговския регистър на Великобритания. Българският наказателен кодекс (чл. 309) изрично предвижда наказание за всеки, който състави неистински частен документ или преправи съдържанието на такъв и го употреби, за да докаже, че съществува дадено право или задължение, или някое правно отношение. Законът изрично е предвидил наказание до 6 години затвор, когато фалшифициране на документи е направено, за да се докаже, че съществуват права върху акции или дялове от търговско дружество", коментира адвокат Христо Копаранов, общински съветник от групата на ПП-ДБ-СС. 

"Изключително ми е неудобно, че трябва да занимаваме гражданите с такива казуси, но истината трябва да бъде казана. Никога не съм регистрирал или участвал в подобно дружество, тази регистрация е направена без мое знание и в нарушение на закона" , завърши Емил Бранчевски.