69-годишният Кирил Рашков, известен още като Цар Киро,  трябва да изтърпи наказанието в общежитие от открит тип при първоначален общ режим, предаде "Фокус".
Съдът определи той да изплати и обезщетение по гражданските искове на ищците Иванка Петрова и Веселин Христов - по 2 000 лева на двамата.

От наказанието ще бъдат приспаднати месеците, които Кирил Рашков е лежал в ареста.

Кирил Рашков отказа коментар. Съпругата му Костадинка нарече присъдата „нагласена”. Според единия от адвокатите на Рашков - Хари Харалампиев, наказанието със сигурност ще бъда обжалвано, предаде БТА.

Присъдата подлежи на обжалване до две седмици пред по-горна инстанция.

Жители на Катуница, които се бяха събрали през съда и цял ден чакаха обявяването на присъдата, коментираха, че според тях тя е реална и може да ги удовлетвори, предаде БГНЕС.
Те изчакаха решението на съда със запалени свещи в памет на убития Ангел.
Единият от обвинителите – Иванка Петрова, е негова леля. След края на съдебния процес тя каза, че изпитва изключителна мъка и й е било трудно по време на процеса и заради факта, че днес се отбелязват четири месеца от смъртта му.

Процесът срещу Кирил Рашков започна и приключи само за ден. Повече от 10 часа продължиха разпитите на 12 свидетели и 2 вещи лица, които трябваше да изяснят дали Рашков наистина е заплашил Веселин Христов и Иванка Петрова с убийство, предаде БТА. .

Адвокат Хари Харалампиев пледира невинен за Кирил Рашков.
Адвокат Стефка Караджова, защитник на Веселин Христов, поиска максимална присъда.
Районната прокуратура в Асеновград поиска 4 години затвор за Кирил Рашков. 
Максималната присъда по това обвинение е шест години.

Обвинението срещу Кирил Рашков е за отправени закани за убийство към настойничката на прегазения на 23 септември в Катуница Ангел - Иванка Петрова, и към мъжа, с когото тя живее на семейни начала - Веселин Христов. 

Районният прокурор на Асеновград Калоян Димитров изтъкта в мотивите си, че Рашков е известен в обществото с агресивното си поведение и готовността за саморазправа, както и реабилитираните присъди. Освен това само преди няколко месеца му е наложена административна глоба по дело за заплахи за убийство срещу журналиста Емил Кацаров.
Калоян Димитров изтъкна и факта, че прокуратурата е завела дело за непристойно поведение на Цар Киро след едно от заседанията на съда, когато той показа среден пръст пред медиите на жителите на Катуница.

Показанията на Цар Киро бяха в пълно противоречие с тези на основните свидетели по делото, потърпевши и граждански ищци Веселин Христов и Иванка Петрова.
Съдебният съставобаче прие за истина показанията на онези от свидетелите, които потвърждаваха, че Кирил Рашков сам е спрял автомобила си пред дома на Христов и е заплашил него и Иванка Петрова с убийство, а не както твърдеше Рашков, че Христов го е спрял и е отправил заплахи за живота му.

Съдът дори изгледа записите от охранителни камери, които макар и без звук, доказваха, че Рашков лъже. Самият той, както и дъщеря му и внукът му, които го придружавали, казаха пред съда, че са спрели пред дома на Христов едва за минута и след като потеглили, не са спирали, нито са правили маневри. От видето обаче се вижда, че Рашков тръгва и отново спира.

Бунтът в село Катуница избухна, след като на 23 септември миналата година вечерта 19-годишен младеж бе прегазен от микробус от приближени на Кирил Рашков.