В Пловдивския окръжен съд е внесен обвинителен акт срещу Йосифов, за това, че при управление на микробус "Форд Транзит" е нарушил правилата за движение, като умишлено убил младежа.

На Йосифов е повдигнато обвинение за престъпление, за което в Наказателния кодекс се предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години. По отношение на обвиняемия е взета мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Жителите на село Катуница обвиниха за смъртта на 19-годишното момче хора,  приближени на Кирил Рашков - Цар Киро. За смъртта на Ангел бе арестуван именно 55-годишният Симеон Йосифов. Убийството стана причини за избухване на напрежение между местните жители и „клана Рашкови”.

През октомври съдът остави в ареста Йосифов с мотива, че съзнателно и целенасочено е форсирал автомобила си срещу Ангел Петров и умишлено го е прегазил, припомня Дарик. В мотивите на съда се посочва още, че бягството на Йосифов от местопрестъплението е било премислено.

Жителите на Катуница са категорични, че Йосифов е подменен и не той, а друг е шофирал буса и е убил Ангел Петров. Никой не е успял да види шофьора на буса-убиец и дори да запомни номера му заради суматохата около трагедията.

Йосифов разказа пред съда, че се връщал от Гърция, когато приятели от кв. Столипиново в Пловдив го помолили да ги закара на помен в село Катуница. При влизане в селото спътниците му, които били пияни, слезли от микробуса, скарали се с хора на Кирил Рашков, имало и побой, след което се качили обратно и настоявали Йосифов да кара по-бързо.
Той е признал пред адвоката си, че е усетил удара, но помислил, че е ударил куче. Той беше задържан след като бе обявен за общодържавно издирване.

Последните думи на Йосифов пред съда бяха, че съжалява за смъртта на младото момче, че не е искал да го убие, както и че не познава Цар Киро.