Все повече хора стават жертви на онлайн измами. Хакерите стават все по-изобретателни, за да се доберат до банковите сметки на хората. Увеличават се и измамите във Фейсбук и откраднатите профили. Неслучайно вече cе предлагат застраховки Киберсигурност като проактивна защита от хакерски атаки и кражба на данни.

Неразбирането на рисковете в интернет става причина за много и големи загуби за клиентите на финансови институции. Това разказа Стефан Цонев, Директор дирекция Информационна и комуникационна сигурност към D Commerce bank на форума Cyber Security Talks Bulgaria. Това e първото ежемесечно събитие в България на тема Киберсигурност, провеждащо се всеки втори вторник на месеца на различно място. Домакин на форума този месец беше Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Един от последните случаи е за измами с по 1000 лева във фейсбук групи, където измамниците искат сумата, за да осигурят заем на хора с лошо кредитно досие. 1 лев/единица загуба на потребител се равнява на 200 лева/единици загуба за банката, допълни Цонев.

Хакерите обаче не са недосегаеми, когато срещу тях се изправят подготвени кадри по киберсигурност. Какво е да хакнеш хакер, разказа Мартин Стойнов, експерт по киберсигурност в "Аматас". Екипа, в който участва, успява да разкрие измамниците, които източвали сметки от клиенти на банка чрез smishing атака - прихващане със SMS на име и парола от жертвите, за да им изпразнят сметките.

При получаването на сигнала от банката те се поровили и открили архив на зловредния код в уеб сървъра на хакерите, който в детайли имитира автентикация на банката. Бандитите били толкова самоуверени, че оставили своите собствени пароли и имена. Но българските експерти ги разкрили - нигерийци, които имат хостинг компания и в свободното си време източват парите на доверчиви клиенти на банки. Изровихме даже снимките им и пълна история на дейността им, завърши Стойнов.

Киберсигурността е сфера, в която има неимоверен дефицит от кадри, изтъкна в лекцията си ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. д-р Миглена Темелкова. Тя подчерта, че Висшето училище по телекомуникации и пощи е първият университет в България, който през 2017 година стартира бакалавърска специалност Киберсигурност на високите технологии.

5 години по-късно вече имаме и магистърската програма Комуникационни мрежи и киберразследване, която обезпечаваме чрез партньорството си с Черноморска академия по сигурност и Директората по киберсигурност на Израел. С това доказахме, че твърде рано осъзнахме (много преди някой злонамерено да достъпи данните на НАП например) значението на киберсигурността в обществения и икономическия живот и сме готови да създаваме релевантни на изискванията на средата кадри в тази област, допълни проф. д-р Миглена Темелкова.

По думите й Висшето училище по телекомуникации и пощи е единствения университет в страната, в който бизнес и образование вървят ръка за ръка. Защо сте едни от най-търсените кадри в момента? Защото 40 процента от практическите занятия, които се провеждат тук, се водят от експерти от практиката, 10 процента от лекциите се водят от изявени специалисти, които работят в едни от най-големите компании в софтуерния и телекомуникационния бранш. 25 процента от академичния състав едновременно работят в тези глобални компании и така се допринася за реалния икономически оборот на държавата. Уверявам ви, че вие сте на най-правилното място, където бизнеса и образованието се срещат и вървят ръка за ръка.Този форум е конкретно доказателство за това, обобщи проф.Темелкова.

Висшето училище по телекомуникации и пощи предлага адекватни бакалавърски и магистърски програми, свързани с киберсигурност, които подготвят на добро ниво учащите за пазара на труда, допълни Марко Симеонов от "Аматас", една от първите компании у нас, която се занимава с киберсигурност и работи по целия свят.

"Хората, които идват при нас не са длъжни да имат изключителни знания, защото те ще научат много от практиката. Ценим хора, които гледат напред, например с тенденцията да се автоматизират повече процеси, които сега се извършват от експертите ни, сподели Симеонов. Той изрази увереност, че съвсем скоро с най-активните студенти ще се срещнат в работна среда.

Снимка: Dir.bg

Целта на ежемесечните събития Cyber Security Talks Bulgaria е да се създаде общност от специалисти, фокусирани в сферата на кибер и информационната сигурност, в която да се споделя опит, знания, проблеми, идеи, тенденции и прогнози.

Регулярността на събитията, различните локации за провеждането им, както и неофициалният и отворен формат дават възможност за създаване на трибуна за всеки, интересуващ се от тенденциите и политиките в сферата . Едно общо място за среща на водещи компании в Киберсигурността, държавни институции, неправителствени организации, ученици и студенти.