Жители на Казанлък протестираха срещу безконтролното движение на каруци по пътищата. Те се събраха на площад "Севтополис" в петък вечерта, а повод за недоволството им стана тежкият инцидент в събота, при който заради необозначена каруца, загинаха двама младежи.

Хората в града настояват да бъдат приети нови правила за движението на каруци по пътищата. В последните две години в областта са станали 26 катастрофи с участието на каруци - с 2 жертви и 11 ранени. 

"В член 150 е записано, че всички водачи на превозни средства трябва да минат задължително обучение. Трябва да са правоспособни е точната дума в закона. Не знам къде има курсове за каруцар... Поредното фрапиращо беше, че деца под 12 години могат да управляват каруца. Това е записано в закона, ако с тях има придружител, който е на 16 години", коментира Боряна Андреева, организатор на протеста.

В исканията на протестиращите е водачите на каруци също да плащат "Гражданска отговорност", защото когато кола бъде блъсната от каруца, няма задължение за поемане на щетите.

Исканията на жителите са обединени в две подпискиq които се отнасят до въвеждане на пълна забрана или по-стриктни регулации за движение на местно ниво от една страна и в цялата страна от друга.

Снимка: kazanlak.com

Единият вариант е пълна забрана на територията на цялата страна или, ако това не е възможно, пълна забрана на територията на община Казанлък. Някои хора обаче искат просто да се затегнат регулациите, обясни Боряна Алексиева, цитирана от kazanlak.com.

Регулациите на ниво държава са пълна забрана за движение по първокласни пътища, пълна забрана за движение в тъмната част на деня, възраст 18 години, образователен ценз и явяване на изпит по Закона за движение по пътищата, задължително сключване на застраховка "Гражданска отговорност".

На ниво община затягането на мерките се отнася до пълна забрана за движение по пътищата Казанлък-Стара Загора, Казанлък-Габрово, Казанлък-Карлово, Казанлък-Гурково; пълна забрана за движение в тъмната част на деня.

За да се забрани движението на каруци, трябват промени не само в закона, но и в общинските наредби, каза днес на среща с кметове министъра на вътрешните работи Младен Маринов:

"Да се помисли как това нещо да се регламентира и определени части от урбанизираната територия да бъдат забранени за движението на такива превозни средства. И сега са забранени, но няма механизъм, по който да се изземват, по който да се установява собственост и т.н."

Организаторите на протеста в Казанлък ще внесат подписката с най-много поддръжници в понеделник. Ако до петък не получат отговор за предприети действия, ще се съберат на следващ протест на 9 ноември отново на пл. "Севтополис".