Общинският съветник Стефан Марков се обърна с официално питане до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова кога ще бъде забранено движението на превозни средства с животинска тяга по улиците на столицата.

Според общинският съветник голяма част от тези превозни средства се движат в нарушение на Наредбата за организация на движението на територията на Столична община и Закона за движение по пътищата.

Темата за безконтролното движение на каруци беше повдигната от жители на район "Младост" на среща с общинския съветник, част от инициативата "София може повече".

"В последните месеци получавам редица сигнали от граждани, които изразяват своето безпокойство от безконтролното движение на превозни средства с животинска тяга по улиците на града. Движението на каруци създава предпоставки за пътнотранспортни произшествия, като ежедневно сме свидетели как те биват управлявани от непълнолетни лица, които не познават Закона за движение по пътищата", за това съобщи Марков в социалната мрежа.

Стефан Марков допълва, че каруците биват ползвани от собствениците им за събиране на пластмасови и други отпадъци, като често те вадят и разпиляват съдържимото в контейнерите за разделно събиране на отпадъци, като по този начин замърсяват улиците и зелените площи на града.

Според изнесена публично информация от Столична община, събирането на рециклируеми отпадъци ощетява местния бюджет с над 10 милиона лева годишно.

Именно всички тези нарушения, свързани с движението на каруци в София са дали повод на общинският съветник да се обърне към столичния градоначалник с въпрос, дали смята за необходимо и наложително приемането на промени в Наредбата за организация на движението в Столична община, които да наложат пълна забрана за движение на превозни средства с животинска тяга в рамките на целия град. В допълнение, Стефан Марков се интересува и какъв е броят на глобените водачи и конфискуваните каруци през изминалата и тази година.

Столичната община от години прави опити да спре движението на каруците в града, но засега са неуспешни, показва справка на Дир.бг. През май общинският съветник Симеон Славчев  съобщи, че до края на юли окончателно ще бъде приета наредба, която регламентира използването на опасния ретро транспорт. Според новите правила превозните средства с животинска тяга ще могат да се движат само по малките улици в определени квартали. Санкцията за нарушителите ще бъде конфискация на коня и каруцата. Отнетите от собствениците животни ще се транспортират до конна база на МВР. Стопаните ще имат възможност да си ги вземат обратно след заплащане на наложената им глоба. В случай че собствениците не заплатят санкцията, конете ще бъдат продавани на търг.