Каварна обяви кандидатурата си за Европейски град на спорта през 2019 година на събитие, в което подкрепата си дадоха именити състезатели и треньори.

Нека масовият спорт да дава здраве на децата и те да бъдат модерни не с таблети и телефони, а като спортуват, пожела боксьорът Тервел Пулев, който е лице на кампанията. Известният мореплавател д-р Васил Куртев, обиколил света на 80-годишна възраст с яхтата си "Одесос", също застава зад кандидатурата на родната му Каварна да бъде част от спортното семейство на Европа.

Спортът не е само здраве, той е и дух, и толерантност, каза кметът на Каварна Нина Ставрева, която припомни, че гимнастици създават първото спортно дружество в морския град през 1910 година. Каварна разполага с богата спортна база и е домакин на държавни първенства по карате, кикбокс, има европейски и световни шампиони по бойни спортове и дълголетни традиции във футбола, волейбола, ветроходството, корабомоделизма, спортните танци и редица други дисциплини, заяви Ставрева. Кметът съобщи, че към спортната инфраструктура в града предстои да бъде добавена нова спортна площадка и игрище с изкуствена настилка. Каварна ще кандидатства за домакинството и на европейското първенство по футбол за жени през следващата година.

Кампанията "Каварна - Европейски град на спорта 2019 г." ще протече под мотото "Да спортуваш е модерно", а в логото е вписан делфин в залива Болата - признат за един от стоте най-красиви в света, поясниха организаторите