От утре, когато влиза в сила заповедта за допълнителните противоепидемични мерки, учениците в София, както и във всички общини в тъмночервената Covid-зона със заболеваемост над 750 души на 100 000 население ще преминат към дистанционно обучение. Това уточни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в интервю пред bTV.

Справка със статистиката на Националния център по заразни и паразитни болести показва, че към днешна дата областите, в които учениците ще се приберат вкъщи и ще учат дистанционно са Видин, Монтана, София-град, Перник, Кюстендил и Габрово.

Здравният министър обясни, че неприсъственото обучение ще продължи дотогава, докато заболеваемостта в конкретната община падне под определената граница. Според заповедта му от вчера, в общините със заболеваемост от 500 до 750 души на 100 000 население учениците минават на ротационен принцип на обучение. 

"Ситуацията е критична. Народът ни е изправен пред огромно изпитание, като повечето хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и днес имаме по 5000 заразени. От тези общо 10 000 души - 1000-1500 ще влязат в болница през следващата седмица", обясни здравният министър.

По думите му другата алтернатива за справяне със заразата е пълен локдаун. Затова, ако мерките със зеления сертификат не помогнат, ще бъде въведен локдаун.

"Зеленият сертификат се прилага в цяла Европа и дава възможност на хората да работят и да общуват", каза Кацаров.

Здравният министър допълни, че наличието на антитела не се приема за наличие на имунитет по цял свят.

"Давността на сертификатите за преболедуване е такава, защото учените са казали така. Това не е политическо решение", каза Кацаров. 

По думите му градският транспорт и училищата са извадени пред скоби при налагането на мерките.

"Това е приет риск, защото ако спрем градския транспорт, няма как хората да се придвижват", допълни той.

Здравният министър каза  още, че мерките ще важат, докато властите не преценят, че дават резултат.

"Ако не дават, ще се мине към следващата мярка", допълни д-р Стойчо Кацаров. 

По думите на здравния министър от организаторите на събития и собствениците на търговски обекти се изисква единствено да проверяват за наличието на зелен сертификат, но не и дали той е истински.

Те не могат да установят дали един сертификат е истински. Достатъчно е да установят дали има такъв. Има други органи, които са разследващи. Контролът на цялата дейност се извършва само от РЗИ, МВР и БАБХ", каза Кацаров.

При фалшив сертификат може да се търси наказателна отговорност от отделните хора, тъй като става въпрос за официален документ с невярно съдържание.

"Само сертифицираните лаборатории в страната имат право да издават сертификати. Ако лаборатория разкрие изнесен пункт някъде и резултатът на пациентите се въвежда в информационната система, пак се издава сертификат. Възможно е, но тестът трябва да се направи от лабораторията, а не да си го направиш сам", каза още здравният министър.

Снимка: bTV Media Group