Само през последното денонощие на територията на страната са станали 37  катастрофи с един загинал и 42-ма пострадали, от които двама тежко.

Около 18 часа вчера, на пешеходна пътека в Габрово, лек автомобил, управляван от 42-годишна жена, е блъснал друга жена с неустановена самоличност, която е починала на място.

С опасност за живота са други двама души, блъснати от автомобили в Разград и Пловдив.

От КАТ предупреждават шофьорите за повишено внимание след смрачаване и намалена скорост заради рязко увеличилата се опасност от злополуки с пешеходци, които са трудно забележими на светлината на фаровете.

Преди 2 дни, при старта на акция "Зима" на Пътна полиция, главен инспектор Красимир Костов заяви, че започва периодът на геноцид на пешеходците.

Той поясни, че през зимния период в градовете стават най-много произшествия на уличните отсечки между кръстовищата, където шофьорите развиват по-висока скорост.

В България стрелките бяха върнати с час назад след полунощ на 27 октомври и страната ни премина към зимното часово време.

Според данни на автомобилно застрахователно дружество от Британска Колумбия в Канада пък преминаването от лятно на зимно часово време води до по-чести катастрофи по пътищата в двете седмици след връщането на часовниците.

Статистиките показват, че катастрофите са с 16% повече в двете седмици след смяната на времето, отколкото в двете седмици преди тази смяна.