Около 6.20 ч. линейка на МБАЛ-Русе, която е превозвала двумесечно бебе към Педиатричната болница в София, е катастрофирала на пътя Русе-Плевен при разклона за село Овча могила.

Тежко пострадала е една от лекарките - д-р Десислава Иванова, която е с черепно-мозъчна травма и хематом в мозъка, съобщиха bTV и БНР. Другата лекарка - д-р Мими Гарова е със счупен таз и ръка.

Транспортираното бебе и шофьорът на линейката не са пострадали. Новороденото е настанено в неонатологията на Университетската болница в Плевен, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. То е в стабилно състояние, без опасност за живота.

Родителите му са пътували с личен транспорт, станали са свидетели на катастрофата и са успели сами да транспортират детето си до плевенската Университетска болница.

В УМБАЛ-Плевен са настанени и двете пострадали жени.

"Едното медицинско лице е с черепна травма в неврохирургията, другото медицинско лице е с тазова травма и травма на предмишницата в общата реанимация на болницата. Стабилни са, контактни, но все още състоянието им остава тежко", съобщи пред БНР Момчил Цветков от лечебното заведение.

Първоначално бе съобщено, че причина за катастрофата е заледен пътен участък. От Агенция "Пътна инфраструктура" обаче отрекоха.

"Катастрофата е на прав участък и метеорологичните условия по време на инцидента не предполагат заледяване, тъй като температурата е била около 5 градуса. Участъкът от първокласния път Бяла - Плевен не е бил заледен", посочват от АПИ.

От агенцията призоваха шофьорите да карат внимателно, със скорост съобразена с метеорологичните условия и да не предприемат рискови изпреварвания.

Минути преди 8 ч. мъж и жена загинаха при катастрофа на входа на Плевен от Русе.

Водач на лек автомобил "Мерцедес" - 27-годишен от Гривица, пътувал от селото към Плевен, е изгубил контрол върху колата. Тя е излязла в дясно по посока на движението си и се е ударила в крайпътно дърво.

На място са загинали двама пътници - 58-годишна жена от село Гривица, возеща се на предната дясна седалка, и 39-годишен мъж от село Горна Митрополия, пътуващ на задната седалка.

Служители от РД "Пожарна безопасност и защита на населението" са съдействали за изваждане на телата от автомобила, огънат при удара. В тежко състояние е шофьорът, който е настанен в Университетската болница в Плевен.

Изясняват се причините за тежкия инцидент.