Централната улица на града Тунис, столицата на държавата Тунис (в другите езици са Тунис и Тунисия, за да има разлика), е мястото, откъдето тръгна преди 7 години Арабската пролет. Местният отговор на "Шанз Елизе" се казва "Бургиба" и в средата й е хотелът "Африка", където на закуска човек може да избере от 10 вида зехтин, както и да опита за първи път уникалното разнообразие и качество на цитруси, с което тази държава е толкова богата. В тази връзка ви препоръчваме, ако и вие като нас на ново място ставате рано и нямате търпение да разгледате наоколо, да стартирате разходката си от местните хали. Ще бъдете поразени от прекрасната и напълно био - и органик стока - от рибите до портокалите, бергамотите, мандарините, но за нас най-невероятни се оказаха феноменалните и супер евтини - примерно 80 стотинки, тунизийски ягоди. Най-хубавите ягоди - неголеми, дъхави, яркочервени по естествен начин, които сме виждали и сме вкусвали.

Столицата на Тунис, като всеки арабски град, е забележителна и със своя сук. Пазарът си е цяла централна махала, която представлява лабиринт от малки улички, на които туристите като луди пазаруват типична керамика, красиво украсена на ръка от местните майстори или по много по-подобен начин от незнайни техни китайски колеги, кожени изделия в ориенталски стил, шалове и какви ли не кърпи. Някъде близо до края му откъм прочутия музей "Бардо" има уникална стара богаташка къща, превърната в световноизвестен бутиков хотел на име "Пале Байрам". В него човек се чувства като попаднал в султанския дворец от сериала "Великолепният век". И нищо чудно, и Тунис като нас е бил векове под османско иго.

Друго общо натрупване в тяхната и в нашата култура е богатото антично наследство. Някой тунизиец със сигурност много ще се смее, ако му кажете упорито твърдяното от професорите и властниците ни убеждение, че България е трета след Гърция и Рим. И ще ви заведе в музея "Бардо". Някъде около ранената при терористичен акт статуя на Аполон вече ще бъдете убедени, че вярваме в пълни глупости, но при уникалните мозайки - зали с истински шедьоври на огромна площ, наистина ще го признаете. Специално ще ви покажем някои удивителни неща и от провинциалния и скромен градски музей на курорта Сус, но там ще се озовем в следващ наш пътепис, за да се уверите и вие, че техния вариант на Несебър е далеч по-богат от нашия.

Съвсем близо до столицата Тунис е самият Картаген. Онзи, за който римският сенатор непрекъснато, във всяка своя реч, по всеки повод, завършвал с фразата, че трябва да бъде разрушен. Защото бил несломимият враг на най-великата империя в историята. Само напомняме, че картагенският владетел за малко не превзема Рим, след като премазва съпротивата в голяма част от днешна Италия.

Картаген

Днес останките от миналото преди 2 хилядолетия и повече величие също са впечатляващи. Не е случайно, че до старините, пак на морския бряг, на хълма над тях е резиденцията на тунизийския президент. А в околността живеят богатите и известните граждани. А в тази държава определено има елит. Който не само говори, но и прави туризма приоритет по модерен начин, както ще се убедите в разказите ни за прочутите по света и у нас средиземноморски курорти Хамамет, Сус, Монастир. И въпреки че е мюсюлманска, държи на толерантността.

На най-престижния булевард с бизнесцентрове, който е лъч на същото кръгово, от което стартира и централната улица на града и на държавата Тунис, съвсем близо до него е изградена прекрасна православна черква в стил, който силно напомня на руската църква на софийския булевард "Цар Освободител". Католически катедрали също са запазени и се ценят, не по-малко от джамиите. Една земя на много култури, която уважава всяка от тях.

Това личи и в архитектурата. Старите бели къщи със светлосини прозорци се смесват със сецесионни образци в парижки или провансалски стил, до тях са съвременните хотели и бизнесцентрове със стъклени фасади, но това разнообразие съществува в хармония.

Понеже започнахме с ягодите и цитрусите, накрая на разказа ни отново се връщаме на кулинарната тематика. Не че месото в Тунис е лошо, но рибата и особено лавракът са нещо наистина уникално, обогатени за повече вкус с местния прочут зехтин и с дъхавите тукашни лимони и бергамоти (горчив и свеж на вкус плод с форма на мандарина и цвят на лимон). В компанията на чудесните тунизийски вина, където и да отидете в тази страна, ще бъдете щастливи под нейното ярко слънце, а ние ще ви отведем и в милиардерската вила и лъскавите хотелски ризорти в Хамамет, и на яхтеното пристанище на Сус, и в резиденцията на техния Тато край Монастир.