Прогнозите за спад в заболеваемостта у нас бавно започват да се сбъдват, след като вече е факт и първата област, която излиза от тъмночервената зона

От Националния център по заразни и паразитни болести отчитат нов спад в двуседмичната заболеваемост от COVID-19. Малко над 1302 средно са заразените на сто хиляди души население към 15 февруари, при над 1360 за предходния ден. 

За първи път, откакто картата на страната се оцвети в тъмночервено по този показател, един регион излиза от тази зона и влиза в червената. Това е област Кърджали, където заболеваемостта е под 500 на 100 хиляди души население. Кърджали беше и последният регион, който се оцвети в тъмночервено, а преди това най-дълго се задържа и в жълтата зона.

Както знаем, картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Един от факторите за определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за COVID болни. 

Стойностите на отчитат 14-дневната заболяемост на 100 000 към 13 февруари

Снимка: НЦЗПБ

Картата на епидемичната обстановка по региони обаче все още е в червения Етап 3, като се очаква да остане такава и в следващите пет дни. Единствено Южният централен Регион 4 се очаква да премине в жълтия Етап 2. 

Не всички специалисти са единодушни за наближаващия край на петата COVID вълна. 

Според математика Лъчезар Томов например ни очаква втори пик. А от Световната здравна организация предупредиха за прииждаща към Източна Европа нова вълна на Омикрон.

За сметка на това бившият съветник на здравния министър епидемиологът проф. Мира Кожухарова коментира преди ден, че коронавирусната инфекция вече трябва да отиде в групата на острите респираторни заболявания и да се наблюдава, както грипните вируси. Според нея дори карантината за контактни може да отпадне. Математикът от БАН проф. Николай Витанов дори стигна по-далеч, като обяви, че "Кръстоносният поход на цар Омикрон свършва фатално за него в България".

Промени в списъка с държави и реда за влизане в България 

Актуализира се и списъкът на държавите по цветови зони, съгласно който е определен редът за влизане в България, посочиха от Министерството на здравеопазването. От 17 февруари в "червената" зона вече попадат Франция, Белгия, Португалия, Швейцария, Кипър, Малдиви, Армения, Беларус, Русия, Япония и др. 

Също от 17 февруари в "тъмночервена" зона се включват Нидерландия, Словакия, Литва, Латвия, Естония, Каймановите острови, Бахрейн, Грузия и Нова Каледония.