Изпълнителният директор на "МБАЛ Пазарджик" АД д-р Васил Вълчев отстрани от длъжност със своя заповед д-р Петър Лазов, поставял стентове на здрави хора. Инвазивният кардиолог в Кардиологично отделение - Катетеризационна ангиографска лаборатория, няма да работи до приключване на проверките на всички контролни органи, съобщиха от пресцентъра на болницата.

При доказване на вина и нарушения ще бъдат предприети най-строги мерки и уволнение. Пациентите ще бъдат преглеждани и лекувани от останалите висококвалифицирани специалисти в отделението.

За дейността на д-р Петър Лазов, за когото стана ясно, че получава 57 000 лева заплата, се извършва вътрешна проверка, съдействие се оказва още на прокуратурата и Медицинския одит, уточняват от болницата.

От там информират още, че нямат задължения към държавата, доставчици и персонал и за първите шест месеца на тази година печалбата им достига 200 000 лв.

Един от пациентите на д-р Лазов обаче е бил на косъм от смъртта. Освен, че не се е нуждаел от поставяне на стент, лекарят му е поставил такъв без да му каже, заблуждавайки го, че просто му прави коронарографско изследване.

"През април 2017 година имах високо кръвно налягане и реших да потърся кардиолог, за да направи изследвания. Попаднах на д-р Лазов. Той ме попита дали имам болки в гърдите, аз му отговорих, че нямам болки. Пита ме дали се изпотявам, аз му казах, че не се изпотявам. Тогава ми каза, че трябва да се направи коронарография. На следващия ден ми направи такава и без да ме пита ми е сложил накриво стент. Докато го слагаше 7-8 пъти се опита. Той направи още 1-2 проби, а след това каза, че не могат да станат нещата, защото кръвоносните съдове били много широки. Аз бях в стресово положение. След това ми каза, че ще ме пратят на байпас в София, в частна болница", разказа пред Нова телевизия възрастният мъж, потърпевш от действията на кардиолога.

След посещението си при д-р Лазов той се обадил на дъщеря му и с частна линейка е транспортиран до Правителствена болница. Там отново му е направена коронарография, а след това са му наместили стента. По-късно лекуващият лекар му казал, че въобще не е било необходимо да му бъде поставен такъв. Впоследствие станало ясно, че животът му е бил на косъм при транспортирането от Пазарджик до София.

"Възмутен съм безкрайно много. Ако има правосъдие, този човек трябва да бъде осъден", заяви пациентът.