Взели сме всички мерки - има готовност и армията да подпомага на Гранична полиция. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който придружава премиерът Борисов на откриването на отсечката на магистрала "Хемус".

"Отношенията ни с Турция са добросъседски и много пъти, когато Европа е била много против него, само аз съм отивал там", каза пред журналисти премиерът Борисов по повод заплахата на турския президент Реджеп Ердоган, че Анкара ще изпрати намиращите се в страната 3,6 милиона сирийски бежанци в Европа, ако ЕС определи турската военна операция в Сирия като окупация.

"Натискът към България - вчера беше един човек от турската граница, те си го прибраха, днес е нулев. Докато сме с Каракачанов, няма страшно", заяви още Борисов.

"Мислим далече преди тези изявления. Още миналата година с моя колега Младен Маринов инспектирахме границата при Кулата - допълнителните съоръжения, които се изградиха, преместваемите съоръжения, които трябва да подпомогнат Гранична полиция, ако се появи бежанска вълна. Имаме готовност. Не трябва да се създава психоза в обществото - държавата си върши работата. Ако се наложи, в рамките на два часа се реагира. До 24 часа над 2000 военнослужещи могат да бъдат на границата. В този момент няма движение, няма основания за притеснение", заяви военният министър.

"Най-важното е Европейският съюз да поддържа споразумението с Турция такова, каквото сме го разписали. Младен Маринов беше в Люксембург, нашата позиция е ясна и всички наши приятели я повтарят. Защото каквито и мерки да се вземат, ако дойдат 100 000 души на оградата, и армия, и полиция да са там - нито аз, нито Каракачанов ще дадем заповед да се стреля, ще я съборят и ще минат. Трябва да се вземат всички мерки, но най-важна е дипломацията. Неслучайно натискът в Гърция е страховит, а на българската граница е нулев. Колкото сме по-пестеливи на думи...Ние с Турция имаме перфектни отношения към момента и това е още един фактор за спокойствието на нашата граница", каза Бойко Борисов, като добави, че според него споразумението между Европейския съюз и Турция за мигрантите не е нарушено.