Вчера бившият вътрешен министър Румен Петков алармира, че се извършва сериозна злоупотреба с държавна власт и фирмата "Пи Еф Си" ЕООД печели по половин милион лева месечно. Той показа материал, че при дезинфекция се начислява към таксата и 10 лв. за обслужване.
Петков се закани да сезира главния прокурор с искане да се проверят обстоятелствата около възлагане на обществената поръчка.

Вчера Йордан Войнов отрече да има нещо нередно.
"Ние нямаме достатъчно средства, за да организираме такъв тип дейност като дезинфекция, тъй като всички служители, които работят там, бяха назначени извън щатните разписания, на граждански договор, което е грубо нарушение", заяви той и уточни, че фирмата се е наела да заплаща на хората, които се занимават с тази дейност и да направи допълнителни инвестиции.
Шефът на агенцията бе категоричен, че таксите не са увеличени.

Днес Войнов каза и че ще провери информацията, че частната фирма е била създадена дни преди да спечели обществената поръчка.

Според Петков до преди месец услугата е извършвана от държавна структура.
„Имам основание да считам, че "Пи Еф Си" ЕООД е регистрирана на 8 март и на 12 март е спечелила обществената поръчка т.е., тя е създадена, за да краде", добави той.

По-късно днес от агенцията официално потвърдиха, че "поради големия обществен интерес", договорът с фирмата е прекратен.