Петков показа материал, в който се съдържа информация за начина на работа на наскоро назначена частна фирма на един от граничните пунктове, която при извършването на дезинфекция на преминаващите превозни средства начислява към таксата и 10 лева за извършеното обслужване, предаде Дарик радио.

„В последните 24 часа на ГКПП-Капитан Андреево са преминали 1000 леки коли, 60 автобуса и 500 камиона и като се сметнат, това прави 15 000 лева за 24 часа и близо половин милион месечно", пресметна бившият вътрешен министър и уточни, че до преди месец тази услуга е извършвана от държавна структура.
„Имам основание да считам, че тази фирма - "Пи Еф Си" ЕООД, е регистрирана на 8 март тази година и на 12 март е спечелила обществената поръчка т.е., тя е създадена, за да краде", добави той.

Петков припомни, че през 2007 година кабинетът на Сергей Станишев отмени такса "дезинфекция" на външната граница.
"После правителството на Борисов я върна, но я остави на обслужване в държавна структура. Тогава скандалното беше, че над таксата се заплащаха 2 или 3 лева за обслужваща банка. Служебното правителство вкара там тази частна структура, която от всяка кола взима по 10 лева", каза още социалистът и коментира, че в сравнение със сегашните управляващите, тези от ГЕРБ били направо "скромни комсомолци"

Петков обяви, че още днес ще изпрати по пощата писмо до главния прокурор с искане да бъде направена проверка как е проведена процедурата за обществената поръчка, как е регистрирана фирмата, на какво основание работи. Според него е намесен областният управител на Хасково, защото ситуирането на фирмата там, без негов разпоредителен акт, не можело да стане.

„Ако това правителство е второто лице на ГЕРБ, отговорността е на министър-председателя и на президента преди всичко, защото той е отговорен за назначаването на правителството и неговите действия", каза още Румен Петков.

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов обаче коментира, че Петков не е запознат с начина на събиране на държавните такси за дезинфекция на влизащи в страната превозни средства.
"Ние нямаме достатъчно средства, за да организираме такъв тип дейност като дезинфекция, тъй като всички служители, които работят там, бяха назначени извън щатните разписания, на граждански договор, което е грубо нарушение. Имаме предписание от Инспекцията по труда, че такива договори не може да съществуват", заяви той пред "Фокус".

Войнов уточни, че са от БАБХ предприели действия по провеждане на конкурс и определяне на фирма, тъй като дотогава това правела банка, която е разположена на граничния пункт.
"Но тази банка само събираше таксите, без да се правят инвестиции от нейна страна, а всичко беше за сметка на агенцията – по отношение на заплати, на закупуването на дезинфекти и поддържане на съоръженията”, каза още Войнов.

По думите му фирмата, която е спечелила, се наема да заплаща на хората, които се занимават с тази дейност, да направи допълнителни инвестиции по отношение на дезинфекцията и поддържа техниката.
"Таксите не се увеличават, единствената промяна е, че агенцията не плаща нищо. Държавните такси по тарифа се внасят към държавния бюджет”, посочи Йордан Войнов и уточни, че те са 4 лева за български и 2 евро за чуждестранен автомобил, и 20 лева и 10 евро съответно за български и чужд камион.