Младият габровски фотограф Радослав Първанов засне с дрон актуалното състояние на язовир "Студена" в разгара на водната криза в Перник и региона. Въпреки че режимът на водата продължава и местните хора имат само по 7 часа в денонощие, нивото на язовира намалява още. По данни на местното ВиК дружество на 18 декември е имало 1,67 млн. куб. м. използваема вода, а на 8 януари те са били 1,31 млн. куб м.

Затова и днес започна доставка на нови количества минерална вода в Перник от Държавния резерв, съобщи общинският пресцентър. В следващите дни с вода приоритетно ще се зареждат училищата на територията на общината. Минералната вода, която пристига, е със срок на годност до 17.06.2021 година, уточниха местните власти.

Вече са заредени пенсионерските клубове в кварталите "Тева", "Изток" и "Църква". Досега от Държавния резерв в Перник са доставени 26 000 десетлитрови бутилки минерална вода, които бяха предоставени на детски градини, училища, болници, социални заведения и др.

До този момент спешно отпуснатите пари от правителството за решаване на водната криза са почти 35 милиона, част от които ще бъдат използвани за подмяна на "проблемни участъци" от водопроводната мрежа в кварталите на Перник и малка част от канализационната мрежа. Това обаче ще отнеме време.

Снимка: Радослав Първанов Фотография

Вижте още актуални снимки от язовира >>