Монтанско село реши само да се бори с безразсъдните шофьори и си направи полицай и патрулка с подръчни средства. Ефектът е голям, хората се плашат, намаляват скоростта, а главен инспектор Джоко е на пост денонощно. Имал и колега, но го откраднали, съобщи Нова телевизия.

Джоко не е като другите полицай, но пък върши същата работа. С изработката му се заел Атанас от монтанското село Липен, който е бивш служител на МВР.

"Сложих от юрган плънката, овързах ги. Шапка ми даде една жена, защото моите шапки ги подарих и му сложих очилата, за да има по-голяма представителност", разказва Атанас Павлов.

За лице използвал чорапогащника на съпругата си, за панталон взел един от неговите, обул му и маратонки. Направил му и патрулка.

"Идеята ми беше да направя по-голям автомобил, но подръчните ми материали бяха ограничени. При слагането на гумите излезе доста високо и аз написах 4х4. Полицаят може да ходи из гората", разкрива Павлов.

Постът на Джоко в монтанското село Липен е на републиканския път за Плевен и на опасен, почти 90 градусов завой, където често стават инциденти.

" Често се случват катастрофи. Както виждате започнаха да рушат моста вече. Аз чувам и спирачки. Може би оказа своето въздействие, но това вече ни е втори полицай. Първият успя да просъществува само две седмици и го откраднаха", заяви кметът на село Липен Венчо Латинов.

Полицаят макар и изкуствен се оказва много ефективен за шофьорите.

"Винаги се стряскам, абсолютно винаги, препоръчвам във всяко едно село да се направи това и не мога да свикна, че това е фалшив полицай и винаги намалям", обясни Светлин Христов.

Главен инспектор Джоко стои на поста денонощно от 20 декември без нито един почивен ден.

Атанас планира да изработи и мобилна камера, която да помага на главен инспектор Джоко в борбата с безразсъдните шофьори.