Вече разговаряхме с д-р Димитър Ковачев, лекар по дентална медицина, за вредата от тютюнопушенето върху зъбния статус, за уврежданията в устната кухина, предизвикани от цигарите, за въздействието на продуктите с нагряване - алтернативи на обикновените цигари, върху пушачите. Сега продължаваме разговора с д-р Ковачев по конкретни въпроси, възникнали от практиката, от наблюдения върху използването на системите за нагряване на тютюн.

- Д-р Ковачев, вече ни разказахте за вредата на конвенционалните цигари върху устната кухина, за кашлицата и въздействието им върху дишането. Нека сега ви попитам как премахването на дима помага да се намали вредата?

- Като цяло тютюнопушенето води след себе си следните негативи. Да започнем от появата на задни ринити, хронични синузити. Слизаме малко по-надолу "по етажите", където е устната кухина - там се получават гингивити, парадонтити, възпаления на входа, по-точно на изхода на слюнчената жлеза, вследствие на намаленото слюноотделяне след употребата на какъвто и да е вид тютюневи изделия; стигаме до риска от доброкачествени и злокачествени образования по устната лигавица и като цяло в устната кухина, да добавим и обострени фарингити, перинплантити, нали инплантът като съвременна структура на протезиране в 21 век е на челно място.

И стигаме за съжаление до по-сериозните ситуации като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), астматични състояния, с които се борят колегите пулмолози.

Това, което най-много вреди при употребата на тютюневи изделия не е никотинът. Вредата идва от т.нар. катрани. По последни данни катранът представлява т.нар. безникотинова суха прахова частица след изгаряне на цигарата. По-големият минус за конвенционалната цигара е, че образувалият се дим е почти 50 на 50 или по-скоро пропорция 40 на 60 в полза на праховите частици. Приемането на едни сух аерозол води след себе си намалена саливация (процес на отделяне на слюнка) заради потиснатите от сухата среда, навлязла в устната кухина, слюнчени жлези, води и до всички останали заболявания, които вече изброихме.

При бездимните изделия липсват катрани, защото няма горене. Освен това водата и глицеринът съставляват 80% от аерозола на бездимните продукти. Това е бонусът, който евентуално бихме могли да изтъкнем, при употребата на бездимните продукти.

- Нека обърнем внимание на някои наблюдения и оплаквания след вече използвани бездимни продукти. Да започнем с изсушаването на устата и устните.

- Става дума за т.нар хиелити. Хиелитът се получава от това, че в момента, в който човек си дърпа, от която и да е цигара, независимо дали ще е от конвенционална, електронна цигара, система с нагряване на тютюна, той инхалира определено количество въздух от самото устройство (цигара) и от обкръжаващата го среда. Прекомерното пушене, навикът да го правиш, води до увеличен въздушен дебит между устните, което от своя страна изсушава лигавицата. Може да се оприличи с плажуването напролет, когато се получава т.нар. ангуларен хиелит - на ъгъла на устата се получава една раничка. Ако сега отидете на плажа например, бризът ще доведе до изпръхване на устните.

- Водят ли системите за нагряване до кървене на венците?

- Не мога да кажа, че системите за нагряване или конвенционалните цигари - всъщност без значение какво употребявате, не могат да доведат до кървене. Но когато коментирам с мои колеги, стигаме до следния извод. Като изхождаме от предположението, че системите за нагряване на тютюна, както показват данните, са средства с понижен риск и фактът, че когато няма катран, саливацията - отделянето на слюнка, и почистващата роля, която тя изпълнява, както и кръвоснабдяването на лигавицата на устната кухина, са в пъти по-добри, отколкото при употреба на конвенционални цигари. Вследствие на това с колеги сме стигнали до извода, че по-голямата вероятност за кървенето на венците е по-скоро заради вече налични хронични заболявания в устата, отколкото заради бездимните устройства. Не отричам все пак възможността кървене да се получава и от тях. При бездимните алтернативи образуването на зъбен камък става по-бавно. (Те нямат катрани, които спомагат за по-бързо образуване на зъбна плака.) Това дава възможност за по-лесна секреция на венците и ако това е съпроводено с едно предишно хронично възпаление, кървенето просто се възобновява. Това е най-логичният път на разсъждение.

- А ако при използване на бездимни продукти се появят толкова неприятните и болезнени афти?

- Няколко са причините за появата на афти. Едната е изсъхването на лигавицата, за което говорихме. Втората причина е термичното въздействие на едната и другата цигара. По отношение на термичното въздействие, изхождайки от статистическите данни, поддържащият пламък на една запалена цигара е с температура 600 градуса. В момента на дръпване, там където е активната част на огънчето, в крайната му част, температурата достига до 800 градуса. Температурата на горене започва между 430-450-460 градуса в зависимост от материята, върху която се упражнява нагряването. При бездимните продукти (без значение от марката, макар да има разлика в температурите при различните марки) там където има непосредствен допир между тютюневия стик и нагревателя, температурата е 350 градуса. На 0.2 мм центробежна периферия тя пада до 250 градуса, което е доста под инициацията на метода на реакция на горене, да не говорим за т.нар. изгарящи фактори, които причиняват обгарящи рани в устната кухина. Афтата по-скоро като клинична картина и морфологична особеност (това което може да се види с просто око) е най-често вследствие на замърсяване - бактериално, от хигиенична гледна точка заради самия стик, заради ръката на потребителя. Факторите са много.

- Има ли опасност от развитие на орален карцином?

- Разбира се, че има. И то във всички аспекти на тютюнопушенето. Най-добрият съвет, който мога да дам е: Не пушете!. Има доброкачествени, възвратими най-често срещаното при едни конвенционален пушач състояния - обложен език (появява се бял налеп) или възпаления на повърхностния слой на папилите на езика (стават кафяво-жълтеникави). Но някои хора развиват левкоплакия (получаване на бели петна на лигавиците на бузи, венци или на език), която се разглежда като преканцероза (състояние, при което има повишен риск от развитие на рак), която ако се подцени, води до негативи.

- За обикновените цигари е доказано, но влияе ли употребата на бездимни продукти на околните?

- След проведени проучвания в затворено пространство при системите с нагряване на тютюна са отчетени повишаване на нивата над нормата единствено на никотин и ацетаделхид. Всичко останало е в рамките на нормата.

- Като дентален лекар какво съветвате вашите пациенти, които употребяват нагреваеми бездимни продукти?

- Като профилактика - да почистват зъбния камък, да използват стандартните козметични продукти, като води за уста, ултразвукови четки, механични четки, конци за зъби: всичко с което да допринесат за нормалната флора в устата. И да не пушат.

Нека отбележим, че системите за нагряване на тютюна. или т. нар. средства с понижен риск, са като препоръка за пациенти, които категорично отказват да спрат да пушат.

- Д-р Ковачев, благодаря ви за това интервю.

Д-р Димитър Ковачев придобива квалификация в Медицински университет - гр. Пловдив. Стартира практиката си през май 2012 г. Има професионален опит в спешен хирургичен кабинет. Открива филиал на практиката си в с. Цалапица до Пловдив. Д-р Ковачев е избран за член на Контролната комисия към Районната комисия на Българския зъболекарски съюз - Пловдив. През 2015 г. печели и конкурс за лектор. Номиниран за "Дентален мениджър на годината" през 2017 г.