С д-р Димитър Ковачев, лекар по дентална медицина, разговаряме за вредата от тютюнопушенето върху зъбния статус, за това преодоляват ли се уврежданията в устната кухина, предизвикани от цигарите, и ако да - за колко време след спиране на пушенето става това. И най-сетне - какво е отражението на продуктите с нагряване, при които няма изгаряне на тютюна, в сравнение с цигарите при пациенти, които спират да пушат, заменяйки цигарите с новите бездимни продукти.

- Д-р Ковачев, няма да ви питам какво е влиянието на тютюнопушенето върху зъбите, защото и без да съм специалист подозирам, че е негативно. Бихте ли обяснили обаче как и доколко тютюнопушенето вреди на устната кухина, конкретно на зъбите, на зъбния емайл, на венците?

- Най-видимо то действа като изсушава устната лигавица, затрудняват се нейното овлажняване и отмиващият ефект на слюнката. Вследствие на което задържането на зъбна плака, на хранителни отпадъци по зъбната повърхност се увеличава. Когато измивният ефект на слюнката не е достатъчно адекватен, бактериалният фон в устата се увеличава и задържането на бактерии там - също. Това спомага за развитие на зъбен камък, на зъбна плака, на заболявания по венците.

- Има ли разлика в това отношение между запаления пушач и този, който пуши по 1-2 или няколко цигари дневно или от време на време?

- Колкото е по-голям броят на изпушените цигари, толкова по-голям е негативният ефект - независимо какви цигари се пушат. Когато има процес на изгаряне и термично увреждане на тъканите, бактериите от Грам-положителни стават Грам-отрицателни, като именно те предизвикват възпалението.

Зъбният камък оказва влияние в няколко аспекта. От една страна чисто травматично-механично. Има някаква бариера между зъба и венеца, която пречи той да прилепне плътно. Освен това в зъбния камък като карбонатна материя протичат всякакви ферментационни процеси, задържат се бактерии. Приемането на цигарения дим от своя страна засилва тези негативи, защото заедно с него допълнително навлизат вещества, които допринасят за развитие на възпалителния процес.

- Може да се очаква, че при спиране на тютюнопушенето ще настъпят положителни промени. Според вас колко време е нужно за това?

- Как организмът реагира след спирането на цигарите - за това има бих казал срокове, които при всеки човек са различни. Какво се наблюдава при пушачите, когато спрат цигарите: променени вкусови усещания, от 24 до 48 часа стомашната лигавица се възстановява, вкусовите усещания се възстановяват на 100%, но абсолютно се променя аспектът към храненето - яденето, което консумираш ти става по-вкусно. Храненето особено при мъжете става по-обилно.

Това, което най-много интересува един пушач е кога ще спре да кашля, кога ще му се възстанови дробът и кога дихателният му обем ще бъде такъв, какъвто трябва да бъде. За два месеца функционално спрямо спирометрията, т. нар. ресничест епител (дихателните пътища са покрити с ресничест (влакнест) епител) в белите дробове възстановява функцията си, започва да трепти отвътре навън. При вдишване на цигарения дим заради карбонизираните вещества, заради процеса на изгаряне при попадане в белия дроб, този цилиндричен епител се парализира. Фактически изкашлянето, изхвърлянето на прахообразни вещества се затруднява. За 2 месеца след спиране на тютюнопушенето това се възстановява. Тогава човек като каже аз съм спрял цигарите, но продължавам да кашлям - това е възстановителната реакция на организма - започваш да отхрачваш и да кашляш, но не както преди сухо, спастично и да те дави, а влажно, започваш да чистиш.

По отношение на самата слюнка. Влажността - това е белодробният сарфактант - течността в белодробните пътища, намалява повърхностното съпротивление и пречи на белодробните стени да слепват. Тоест - поемането на въздух и издишването стават по-адекватни. Овлажняването на оралната лигавица става по-адекватно, съответно отмивната функция на слюнката - също. От своя страна това допринася зъбите да се почистват, по-малко хранителни отпадъци се задържат и зъбната профилактика се подобрява. Чисто термично - не си увреждаш устата, защото рязката промяна на топло студено също води до тъканни нарушения.

- На пушачите вече се предлагат бездимни алтернативи. Какви са вашите наблюдения за отражението на продуктите с нагряване при ваши пациенти - пушачи. Каква разлика вие намирате между тютюнопушенето на конвенционални цигари и използването на продукти с нагряване?

- Алтернативата на продуктите с нагряване е видима, след като е доказана и със статистически изследвания. Тези продукти сами по себе си не генерират дим и катранни вещества, а само пара с никотиновата доза, необходима за всеки един пушач. Автоматически вредите, които конвенционалните цигари причиняват, са значително намалени или липсват при бездимните продукти. Когато поемеш необходимото количество никотин, спастичният ефект, който има върху съдовете, го има и при конвенционалните цигари, и при бездимните продукти, но при бездимните - съдовата стена е абсолютно възстановена. Докато при поемането на катран с дима от пушенето на цигари, отлаганията, които се получават, остават върху съдовата стена, съответно при белодробните пътища.

- Бихте ли препоръчали на един "стандартен" пушач да премине към използване на бездимни продукти?

- Ако това, което виждам и съдя от моята практика и по самия себе си (като пуша стандартни цигари - кашлям много) при пациенти, които от една година са на бездимни продукти, наблюдавам много по-ниски плакообразуване и бактериален индекс, няма кашлица, а гласът им изглежда много по-чист. Всичко това е вследствие на нормализирана влажност на лигавицата. Аналогично е, както примерно ако сте пресипнал и имате сухота в устата заради възпаление, които изчезват след като оздравеете.

- Д-р Ковачев, Вие участвахте в работата на големия международен форум за стоматолози в София - Sofia Dental Meeting в края на миналата седмица. Бихте ли споделили някои от новостите и иновациите, представени на форума.

- Бих подчертал утвърждаването на плазмотерапията при проблеми с венците в устната кухина - използване на т.нар автоложна плазма - кръв, изтеглена от самия пациент - това са n на брой моновети (в зависимост от нуждите), които се центрофугират, извличат се чистата левкоцитна и тромбоцитна маса, все едно на едно дете да не му направиш ваксинация, а да му направиш имунизация, за да реагира на даден тип възпаление. Това се слага между венеца и бузата - инжектира се между всеки два зъба - две спринцовки са напълно адекватни. Така давате готовия имунен отговор на конкретния проблем.

Д-р Димитър Ковачев придобива квалификация в Медицински университет - гр. Пловдив. Стартира практиката си през май 2012 г. Има професионален опит в спешен хирургичен кабинет. Тясно професионалните му интереси са с приоритет в терапевтичната и в естетичната дентална медицина. Д-р Ковачев е избран за член на Контролната комисия към Районната комисия на Българския зъболекарски съюз - Пловдив. През 2015 г. печели и конкурс за лектор. Номиниран за "Дентален мениджър на годината" през 2017 г.