Зелените теми са все по-важни в дневния ни ред, срещат все по-голям интерес сред хората и се превръщат във все по-голямо предизвикателство за журналистите, показват анализите от няколко независими проучвания по темата.

Половината от населението на света се тревожи за климатичните кризи няколко пъти седмично. Според международния лидер в пазарните проучвания Ipsos, околната среда е най-важната грижа, която обединява хората в глобален аспект. 83% вярват, че околната среда върви към бедствие, показват данните от глобално проучване, проведено сред 24 000 души. Тревогата заради климатичните промени вече намира трайно място в класацията за най-големите ни безпокойства, сред които са още здравето на близките, войната, тероризма и пандемията. Това не е тренд, който ще отмине, посочват авторите на проучването.

У нас зелените теми също са все по-актуални. 62% от българите са категорични, че климатичните промени са реална заплаха пред човечеството, сочат данните на агенция "Тренд" от проучване по темата. Изследването анализира данните връзка с форума за зелени технологии Green Transition, който Dir.bg традиционно организира.

Зелената тема все повече влияе на живота на хората - под формата както на природни катаклизми, които оставят огромни последици, така и на ежедневни навици и дейности, които сме склонни да променим. Най-склонни на реформи в името на природата са 18-29-годишните, които изразяват готовност да изхвърлят боклука си разделно, да използват по-малко пластмаса, да се информират, да подкрепят Зеления преход и други. В световен план хората са склонни да пестят вода от душ, да правят икономии от електричество, да оставят колата и да рециклират отпадъците си.

В тази връзка и ролята на журналистите в информирането за теми, свързани с околната среда, е все по-значима за нагласите на обществото, посочват анализаторите.

"Често научаваме за различни събития, свързани с околната среда не от институциите, а от журналистически разследвания, след които се взимат незабавни мерки. За щастие, случва се и да научим от медиите за добри примери за устойчиви бизнес модели, за които отговорното поведение спрямо природните ресурси и човешката дейност е повече от закон", казва оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков.

Едно е сигурно - зелената тема е все по-гореща за всички ни. Усилията на журналистите да я проследят качествено, да я отразят и компетентно да информират зрителите и читателите си, заслужават специално признание.

Ето защо тази година конкурсът за чиста журналистика Web Report, организиран от Dir.bg, ще даде специална награда "Зелено перо", посветена на темите, свързани с природата, нейното опазване, новите технологии и промяната на човешките навици в тази посока.

Конкурсът Web Report вече е отворен за всички автори, които биха искали да поставят материалите си още веднъж на дневен ред. Те ще бъдат оценени от компетентното жури от журналисти от конкурентни медии и изявени професионалисти в сферата на комуникациите. 

Web Report се провежда с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори са БТА, БНТ, БНР, bTV Media Group, OFFNews.bg, списание "Мениджър", Dnes.bg, телевизия ММ и агенция "БулФото".

Проектът се реализира с подкрепата на: Филип Морис България, Dundee Precious Metals, A1, "Главболгарстрой", "Инвестбанк" АД, Black Sea Gold, Chivas Regal, Devin, Arteks Engineering

Какви са категориите, условията и наградите и как да кандидатствате - вижте на Web Report - Конкурс за чиста журналистика на Dir.bg.

Изисквания и допълнителна информация:

  • Конкурсът е отворен за участие в периода 7 февруари - 21 април 2023 г.

  • Одобрените за участие журналистически материали ще бъдат публикувани категория "Участници" в сайта на конкурса, където може да бъде намерена и пълната информация за него, изискванията към материалите и какво още е необходимо, за да кандидатствате.

  • Подробности можете да намерите и във Facebook страницата на Web Report тук.

  • За да бъдат одобрени материалите за участие в Web Report, те трябва да са написани на правилен български език, да гарантират за достоверността на информацията чрез препратки и цитиране на оригиналните източници и да посочват своя автор.

  • Важно изискване е материалът да е публикуван в периода 07.02.2022 - 21.04.2023 г.