Провеждането на траурното шествие в памет на ген. Христо Луков беше прекратено със заповед на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на общината.

По-рано през седмицата Столичната община не съгласува заявеното от организаторите шествие (т.нар. Луковмарш) от НДК - бул. "Витоша" - бул. "Патриарх Евтимий" - ул. "Г.С. Раковски" - бул. "Княз Дондуков" - ул. "Тракия" въз основа на получени становища от ДАНС, СДВР и ВКП. Събитието е съгласувано само в частта му "поднасяне на венци на ул. "Тракия" 1 (където е къщата на ген. Луков). Решението е взето въз основа на получени становища от ДАНС, СДВР и ВКП.

След издаването на заповедта за прекратяване на шествието, СДВР започна разделяне на участниците на малки групи, които, по най-краткия маршрут, да стигнат до заявената крайна точка, се посочва в съобщението.

На свой ред от СДВР заявиха, че предприемат всички необходими мерки за опазване на сигурността и обществения ред на територията на столицата. В съобщението си Столичната дирекция на вътрешните работи също отбелязва несъгласувания маршрут и подчертава, че след издаване на заповедта на кмета на Столична община, е започнало "разделяне на участниците на малки групи, които по най-краткия маршрут да стигнат до заявената крайна точка". Шествие не е проведено, изтъкват от СДВР.

По-рано днес Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на вътрешните работи и кмета на Столична община (СО), в рамките на тяхната компетентност по закон, да предприемат мерки за спазване на приложимите нормативни предписания, с цел опазване на обществения ред и защита правата на всички граждани в случаи на възникнала опасност по време на т.нар. "Луковмарш". Това се казва в съобщение на прокуратурата.

В съобщението се отбелязва, че във ВАП са постъпили данни и становища от главния държавен здравен инспектор и директора на СДВР, свързани с предполагаеми рискове за нарушения на противоепидемичните мерки и обществения ред.

Изтъква се, че с оглед гореизложеното и в съответствие с правомощията си, ВАП сезира компетентните органи да предприемат мерки за недопускане на нарушаване на обществения ред и в защита на правата и здравето на гражданите във връзка с мероприятието.

ВАП изисква да бъде уведомена за взетите решения и предприетите действия.

Министерството на външните работи на свой ред изрази пълната си подкрепа за Столичната община и всички останали отговорни институции, които забраниха и осуетиха за пореден път провеждането на "Луковмарш". Тази тревожна проява на антисемитизъм, ксенофобия, омраза и нетърпимост няма място по улиците на София, заявиха от министерството.

Българското правителство последователно и категорично е осъждало "Луковмарш". Той е антипод на непоколебимата и силно изразена традиционна толерантност на българското общество. Ние ще продължим да осъждаме остро и да се противопоставяме на всеки опит от страна на лица с екстремистки виждания да манипулират общественото мнение и да насаждат омраза, възползвайки се в най-голяма степен от страха и чувството за несигурност, предизвикани от пандемията, допълват от МВнР.

В условия на безпрецедентни предизвикателства, пред които всички ние сме изправени, е нужно повече единение и повече толерантност. "Луковмарш" и събития, призоваващи към омраза и възхваляващи мрачни идеологии от миналото, нямат място в съвременното българско общество. Борбата с антисемитизма, нетолерантността и езика на омразата ще продължат, докато не остане и помен от тях, се казва в съобщението на МВнР.