Това заяви в интервю за БНТ окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова, която е и наблюдаващ прокурор по досъдебното производство срещу неизвестен извършител, което беше образувано за безпрецедентния терористичен акт.

„Имаме доказателства. Разпитан е свидетел, който ни дава много добър словесен портрет на лицето, заснето на охранителните камери на летище Бургас, което се е самовзривило“, обясни прокурор Чапкънова.

По думите й свидетелят е собственик на фирма, която отдава автомобили под наем в Поморие.
„Предполагаемият терорист е направил опит да наеме такъв автомобил, комуникирал е със собственика на английски език, който обаче е бил със специфичен акцент, вероятно арабски. Поискал е автомобил само за един ден. До сделка не се е стигнало, тъй като документът, който е представил, за да удостовери правоспособността си да управлява МПС, е направил впечатление на собственика. Той се е усъмнил и това всъщност е бил поводът да откаже да предостави автомобил под наем“, каза още Калина Чапкънова.

Според свидетелските показания мъжът, който е поискал кола под наем, е бил с къса коса. На документа за самоличност – шофьорска книжка от Мичиган, САЩ, той обаче е с дълга коса.

Окръжният прокурор допълни, че мъжът е оставил капаро от 50 лева за колата, които, тъй като сделката не е била реализирана, впоследствие са били върнати. „Той е дошъл на летище Бургас с таксиметров превоз. Открит е и шофьорът, който го е превозил", обясни още окръжният прокурор на Бургас.

Установено е още, че атентаторът е ходил до аерогарата два пъти – единият от които в по-ранен час, вероятно за да опознае терена. Според разследващите у нас взривното устройство, използвано от атентатора и задействано по всяка вероятност чрез телефон, може да е съдържало сачми за по-голям ефект.

По-късно пред журналисти в Бургас прокурор Калина Чапкънова каза, че към момента не може да се установи къде точно е пребивавал терористът, предаде БТА. Тя не пожела да конкретизира с каква точно информация разполага към момента, но заяви, че версиите, по които се работи са много и различни.

Междувременно Швеция отрече, че гражданин на страната, освободен от американската база "Гуантанамо", е извършител на бомбения атентат в България. Израелски медии съобщиха по-рано, че атентаторът вероятно е 33-годишният Мехди Мохамед Гезли, роден в Стокхолм, който бил изпратен в родината си преди осем години.

От българското МВР също опровергаха информацията, че Гезли е терористът от Бургас. Работата по изясняване на самоличността на извършителя на терористичния акт продължава, посочват от ведомството.

Интерпол пък ще изпрати екип от свои сътрудници в България, които да помагат в разследването на кървавата атака, при която загинаха петима израелци, българин и предполагаемият терорист, съобщи АФП. Интерпол, която е базирана в Лион, изтъква, че изпращането на подобен екип става по молба на страна членка на организацията в случай на кризисна ситуация.

Вчера генералният секретар на Интерпол Роналд Ноубъл заяви, че "от съществено значение е да се определи дали някои от фалшивите документи на атентатора фигурират в базата данни "Изгубени или откраднати пътни документи". Интерпол позволява на националните следствени служби достъп до тази база данни, която съдържа над 33 милиона справки, включително за 2,5 милиона американски паспорти, обявени за изгубени или откраднати, изтъква полицейската организация.

До този момент никой не е поел публично отговорност за атентата.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху и представители на САЩ обаче заявиха, че терористичната атака в България е извършена от „Хизбула” и наредена от Иран. Официален Техеран отрече обвиненията.

Днес израелският вицепремиер Моше Яалон заяви, че Тел Авив ще отговори в точното време и на точното място, предаде „Таймс ъф Израел”. „Нямаме никакво съмнение, че Иран и неговите емисари стоят зад тази терористична атака. Ние възлагаме цялата отговорност за атаката на Техеран”, каза Яалон.