Прототип на турбина, наречена от откривателя й безентропна, е изработен в най-голямото предприятие в община Радомир - "Радомир Метал Индъстрийз", съобщиха на БТА от ръководството на предприятието, предаде БТА.
Опитният образец се базира на патентовано в САЩ изобретение на ядрения физик Иван Михов, с американско име Вен Майкълс-Кристофър. Българинът, направил научна кариера в САЩ, достигайки до званието доктор на науките, е известен като автор на методиката за използване на лазера при изчисляване на разстояния.

Негово дело е първото приложение на лазера, разказаха за БТА от семейството му, което притежава патентните права от научните достижения на българина.
Според най-близките родственици на Михов, изобретението му позволило да се измери точно разстоянието от хеликоптерите до местата им за кацане във виетнамската джунгла, което рязко намалило катастрофите и жертвите на пилотите. Методиката на българина била приложена и при избора за кацане на Нийл Армстронг на Луната след точно измерване на разстоянието от Земята.
Машината, която е предмет на експеримента в Радомир, е с теоретичен коефициент на полезно действие, надхвърлящ 80 процента. Тя прави революционен опит за направляване на движението на атомите. В нормално състояние то е хаотично и затова се губи много енергия. Създателят е използвал някои аномалии във втория принцип на термодинамиката.
Идеята му хрумнала случайно, докато разхождал домашните си кучета в Холивуд. Физикът наблюдавал хаотичното падане на есенните листа и направил аналогия с движението на атомите. Започнал усилено да чете сходна научна литература и през 80-те години на миналия век изготвил идейния проект.

Предложение за реализацията на откритието Иван Михов получил от Чехия и Турция. По сантиментални причини обаче той се върнал в родината след пенсионирането си и пожелал да предостави изобретението на българската наука. Доверил се на собственика на "Радомир Метал Индъстрийз" Пламен Бонев и двамата стартирали революционното начинание.
Изобретателят починал миналата година на 86-годишна възраст, сега делото му продължават неговите наследници. По формулите на Михов турбината вече е задвижена. В момента има проблем с охлаждане на системата, за решаването на който се търсят консултанти от чужбина.

Турбината е свързана с 5-мегаватов генератор
. Системата е предназначена за производство на електричество. Тестовете са доказали, че комплектовката е ефективна и принципът на работа е реализируем, уверяват семейство Михови.
Ако експериментът се окаже успешен, съоръжението ще се използва не само за задвижване на генератори. От завода се надяват новата машина да намери приложение в механообработващите му звена.
При готовност на съоръжението ще разработим техническа документация и най-вероятно ще го реализираме като ново производство, коментира пред БТА изпълнителният директор на "Радомир Метал Индъстрийз" Людмил Александров.

Семейството на изобретателя пък мечтае на базата на бъдещата безентропна турбина да създаде изследователски център в радомирския завод, в който да работят заедно биолози, физици и инженери.