Снимка на изкопни работи на плажа в Каварна разбуни духовете в социалните мрежи. Според бившия кмет на морската община Цонко Цонев преди началото на летния туристически сезон пясъчната ивица е превърната в строителна площадка.

От общината обясниха, че дейностите на плажа се извършват от наемателя по одобрена схема от Министерството на туризма. Разрешението е за поставяне на обект за водни атракционни услуги на площ от 72 квадрата.

"Онова, което е излязло от Общинска администрация - Каварна, е разрешение за поставяне на временно поставяем обект, подписано от главния архитект на общината. Държа да уточня, че то е след одобрена от министъра на туризма схема по искане на наемателя", каза настоящият кмет на Каварна Нина Ставрева по bTV.

Басейн ще бъде монтиран в т.нар част 1 от плажа "Каварна", точно пред хотел "Роял гранд хотел", установиха от екоинспекцията във Варна при проверка на място в понеделник.

От РИОСВ - Варна, отговориха на "Дневник", че "поставянето на басейна" е съгласно одобрена "схема за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения, в това число и допълнителни търговски площи". Не става ясно обаче как един басейн влиза в дефиницията на "преместваем обект".

Според бившия кмет на Каварна Цонко Цонев изкопът ще бъде бетониран, за да бъде изграден басейнът. Ако е преместваем, би трябвало басейнът да е надуваем, за да може да се премести, коментира още Цонев.

Концесионер на плажа е Валентин Николов-Цуцко, който е и собственик на хотела и ресторанта на плажа. Той е местен бизнесмен, приближен на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов от скандала "Суджукгейт", отбелязва още "Дневник".

Територията не попада в границите на защитени територии, са установили проверяващите екоинспектори, като се позовават на справка в Регистъра на защитените природни обекти в териториалния обхват на РИОСВ - Варна, и наличната към момента цифрова информационна система за защитените зони от екологичната мрежа "Натура 2000" по смисъла на Закона за защитените територии и защитени зони, обявени по реда на Закона за биологичното разнообразие.

От Mинистерството на туризма казаха, че ще извършат проверка.