Случаят с учебника по детска стоматология към Медицинска академия у нас, в който пишеше, че ваксината MMR (против морбили, рубеола, паротит) може да предизвика ауитизъм, е приключен. Авторите на учебника и от катедрата обясниха, че е станала грешка при превода, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в интервю за Dir.bg.

Публикуваната невярна и опасна информация в учебника, от който учат бъдещите лекари по дентална медицина, предизвика остра реакция на д-р Кунчев, който поиска обяснение от авторите на учебника и катедрата към висшето училище у нас.  Случаят стана известен през януари на фона на циркулиране на вируса на морбили в Европа. Месец след това вирусът бе внесен и у нас и предизвика епидемичен взрив в Разлог. В момента случаите на морбили у нас вече са 86. Засегнати са 6 области - Благоевград, Пловдив, Варна, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Перник, София-област и Хасково. Щамът, който циркулира в страната, е внесен от Италия или Германия, сочат последните лабораторни данни.

За това кой пуска Духа от бутилката за връзка на ваксината с аутизма, разказва д-р Ангел Кунчев.

- Какво е обяснението на авторите на българския учебник по детска дентална медицина, след като здравните експерти са категорични, че имунизацията е единствената сигурна защита срещу вируса на морбили и няма връзка между ваксините и аутизма?

- Получих две писма - и от авторите на учебника, и от ръководството на катедрата по Детска стоматология, в които се извиняват за получената ситуация и уверяват, че по никакъв начин не споделят собствени виждания и да са против ваксинациите. Напротив, но при превода от други материали се е промъкнало това изречение, без да обърнат достатъчно внимание. Увериха ме, че текстът ще бъде коригиран и в следващите издания той ще бъде почернен.

- Конкретните причини за аутизма все още не са известни, повече се работи с хипотези, поради което родителите се взират във всяка пусната версия, какъвто се оказва и този случай.  Кой всъщност пуска Духа от бутилката за възможна връзка между ваксината и аутизма?

- Историята е от 1998 г. и започва с една публикация в най-авторитетно медицинско списание "The Lancet" на британския изследовател Андрю Уейкфийлд, в която той изказва съмнения, че е възможно ваксината MMR (против морбили, рубеола, паротит) да предизвиква аутизъм, като съобщава за осем деца, които са развили аутизъм и са получили чревни проблеми скоро след поставянето на ваксината, което предизвиква страшна буря. Започват масови проучвания в много страни с голям брой деца и много контролни групи, за да проверяват това твърдение. Навсякъде се установява, че няма такава връзка. Започва проучване на неговото проучване и се оказва, че той е подбрал изкуствено децата с предварителни данни за заболяването и е насочил цялото изследване в тази насока. Всички съавтори на тази публикация се отказват от нея, списанието я сваля, а Уейкфийлд е осъден и са му отнети лекарските права.

Това обаче не само не го кара да спре, напротив, продължава да твърди, че е убеден за връзката между ваксината и аутизма, в резултат на което други журналисти се разравят и откриват, че той е работил за компания, която се стреми да направи нова ваксина за морбили, която уж няма да води до аутизъм, за което е получавал над 100 000 долара. Така нещата стават съвсем ясни.

- Преди дни казахте, че сме във война с морбили и вирусът циркулира в страната. Как се стигна дотук?

- Разпространението на морбили у нас тръгна след осъществен внос на заболяването, което винаги може да стане. Получи се едно огнище в детското отделение на болницата в Разлог след приемане на един-два случая, които не са били установени веднага като морбили и болните са правили доста контакти. Грешка на колегите е, че след като са поставили диагноза на заболяването, те не са ги пратили в инфекциозно отделение и са продължили да приемат и нови деца, в резултат на което бройката нарасна на близо 25-26. Тези деца директно са били заразени в отделението.

В момента вирусът циркулира и там, където намери неимунизирани лица, най-често деца, но и по-възрастни, той ги разболява и ние установяваме точно това. Ако срещу него поставим стена от имунизирани, той ще изчезне, защото няма къде да се развива и да съществува. Към това се стремим сега.

- Кои са най-застрашените от вируса в момента?

- Това са децата до 8 години. Една трета от тях боледуват, защото не са имунизирани, но не поради пропуск, а заради това, че не са достигнали 13-месечната възраст за поставянето на ваксината. Останалата огромна група е от деца, най-вече от ромската общност, които поради някакви причини - ненамерени, отложени и т. н., са без имунизация. Има и отделни случи с възрастни, като във Варна, София и Благоевград.

- У нас имунизацията срещу морбили е въведена през 1969 година, така че за родените преди това също има риск, ако не са прекарали заболяването. Какви са съветите ви към тези, които смятат да пътуват в чужбина, къде е рисково за тях?

- Чисто формално нямаме основания да правим някакви ограничения в свободното движение на хора, но за неимунизираните деца препоръчваме да не се посещават Македония, Сърбия, Гърция, Румъния, както и във всички страни, където морбили върлува.