86 са вече случаите на морбили в страната. От тях 56 са лабораторно потвърдени, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Лабораторно отхвърлени като случаи на морбили са 11 заболели (от областите Благоевград, Пловдив, Варна, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Перник, София-област и Хасково).

Териториално са засегнати шест области в страната. В Благоевград заболелите са 58, в София-град - 11, в София-област - 14, в Бургас, Пловдив и Габрово - по един човек.

Във възрастовата група под една година са регистрирани 17 случая, при деца от една до четири години - 35 случая, а във възрастовата група между 5 и 9 г. - 14 случая.

Трима са заболелите във възрастовата група 10-14 г., пет са случаите във възрастовата група 15-19 г., един - във възрастовата група 20-24 г.

Заболелите между 25 и 29 години са петима, между 30 и 34 г. - един, между 35 и 39 години - трима, а над 40-годишна възраст са двама от заболелите от морбили.

78 процента от заболелите са без имунизация или без данни за проведени имунизации.

51 души са без имунизации срещу заболяването. От тях 48 са деца, като 19 деца не са имунизирани поради ненавършена имунизационна възраст.

15 са тези, които са без данни за проведени имунизации срещу морбили.

В германската Регионална референтна лаборатория за диагностика на морбили и рубеола, Робърт Кох Институт /Берлин/, за изследване са изпратени пробите от 21 болни от морбили български граждани. Доказаният морбилен генотип е B3, вариант Dublin-4299.

Този морбилен генотип е доминантно циркулиращ в Италия, Германия и Гърция и има вносен за България характер. При всички изпратени проби на случаи на морбили от 2019 г. се доказва идентичен морбилен генотип и вариант.

От Министерството на здравеопазването напомнят, че в страните от Европа продължава епидемичното разпространение на морбили. От началото на годината с най-много регистрирани случаи са Румъния - 381, с три смъртни случая; Полша - 314 случая; Република Северна Македония - 318, с три смъртни случая, като през последната седмица са регистрирани 82.

Министерството на здравеопазването апелира родителите да проверяват имунизационния статус на децата си и в случай на пропуснат прием на ваксината, незабавно да се обръщат към общопрактикуващия лекар, особено при предстоящи пътувания в държави с епидемично разпространение на морбили.