Главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев е изпратил писмо до екипа на катедра "Детска дентална медицина" към МУ София, в което настоява новият им учебник от 2018 година "Клиника на детската дентална медицина" да бъде изтеглен, да бъде написано опровержение, а виновниците да понесат отговорност.

Причината?

Публикувана е невярна и опасна информация в учебника, от който учат бъдещите лекари по дентална медицина. В него е написано, че ваксината против морбили причинява аутизъм и това било доказано от труда на Андрю Уейкфийлд.

Вече на всички ни е ясно, че ваксините не причиняват аутизъм от многобройните сериозни научни публикации. Недопустимо е сериозен медицински учебник да съдържа подобна информация и подобни издания да се пишат безкритично без да се проверява достоверността на източника на информация, алармира блогът "Наука и критично мислене".

"Абсурдно е да се твърди, че ваксината причинява аутизъм", заяви пред Dir.bg д-р Ангел Кунчев, потърсен за коментар по случая, а след това допълни: "Това е служебна кореспонденция и не знам как е изтекла тази информация, но тъй като все още нямам отговор от катедрата по "Детска дентална медицина", ще коментирам, след като получа информация от тях".

Dir.bg потърси за реакция председателя на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, но след 2 дни протакане, от офиса му заявиха, че не коментират академични издания.