Столична регионална здравна инспекция ще разположи от утре мобилен кабинет с екип в кв. Христо Ботев, където ще бъдат поставяни ваксини срещу морбили на всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, установени от общопрактикуващите лекари без данни за имунизация или с пропуск в имунизационния статус. Това бе договорено на среща за координиране на действията на здравните и общински власти за ограничаване разпространението на заболяването в София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

Поводът са последните съобщения на Столична РЗИ за нови случаи на заболели от морбили на територията на кв. "Христо Ботев". Става въпрос за 2-годишно дете и майка му, която е на 19 години в столичния квартал. Та същия адрес, на който са живеели е пребивавало и 9-месечно бебе от село Костенец, което е с клинична картина на морбили. То е настанено в Инфекциозна болница.

Министерството на здравеопазването е изпратило и указания до всички Регионални здравни инспекции за предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на заболяването и недопускане възникването на нови случаи. Разпоредено е  всички общопрактикуващи лекари в страната да издирят и установят всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационния календар, след което незабавно да бъдат ваксинирани срещу морбили.

Министерството на здравеопазването апелира към родителите при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Инкубационният период на болестта е средно 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.