Заболеваемостта от Covid-19 в страната на 14-дневна база вече е 819 на сто хиляди души население. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

Вече няма нито една област, която да е в жълтата зона, след като броят на заразените в Кърджали надхвърли 160 на 100 000 жители и областта попадна в светлочервената зона, посочиха от РЗИ.

Само четири пък са областите към днешна дата, които останаха в червената зона - Шумен, Търговище, Хасково и Смолян. Всички останали са в тъмночервената зона.

Главният секретар на Регионалната здравна инспекция Петя Папазова коментира пред БТА, че за последното денонощие са отчетени 24 положителни проби на лица между четири и 82 годишна възраст. Броя на карантинираните е 634, на хората на домашно лечение - 412, а на хоспитализираните - 82.

Близо 75 на сто от определената за пациенти с COVID-19 леглова база в кърджалийската болница "Д-р Ат. Дафофски" е заета, а натовареността върху болницата е неотслабваща от началото на пандемията. Това обясни на свой ред директорът на лечебното заведение проф. д-р Тодор Черкезов.

Той допълни, че на този етап болницата е определила общо 80 легла за пациенти с въпросната диагноза, като броят на настанените постоянно се мени, заради динамичната обстановка. От началото на пандемията през лечебното заведение са преминали 2 183 ковид болни, като 1 785 са изписани, а 346 са починали. В 64 процента от случаите, пациентите са били с придружаващи заболявания, уточни още проф. Черкезов.

В петте лечебни заведения на територията на област Кърджали има разкрити общо 112 легла, за пациенти с COVID-19, като заети от тях към 24 октомври са 81, сочи справка от информационната система на НЗОК. Според нея, за седмицата от 17-и до 24 октомври, се отчита ръст на заетите легла от хора с диагноза COVID-19 с 22,7 процента.

МВР и РЗИ със съвместни мерки за контрол на сертификатите

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров проведоха работна среща с директора на РЗИ - София д-р Данчо Пенчев, съобщиха от пресцентъра на МВР.

При разговорите са били набелязани съвместни мерки за предотвратяване на евентуални фалшификации на сертификатите за ваксиниране. Постъпващите и обобщавани в РЗИ данни за поставените ваксини и издадените сертификати ще се анализират от здравните инспектори. При съмнения за злоупотреби, сигналите своевременно ще се подават на структурите на МВР за проверка.

Идеята е този механизъм да се прилага на национално ниво, посочват от вътрешното министерство и допълват, че главният секретар на МВР е разпоредил на всички ОДМВР в страната да завишат контрола.

По време на срещата е била обсъдена и дейността на съвместните екипи за системен контрол на спазването на противоепидемичните мерки, разпоредени от министъра на здравеопазването.