Всички диви свине и хищници в ловно стопанство "Зеленка" край Каварна, където бе установена африканска чума, ще бъдат унищожени при лов в края на седмицата, съобщи заместник-областният управител на Добрич Красимир Николов. Това е една от мерките, предприети от областната епизоотична комисия за ограничаване на заразата.

В ловното стопанство вирусът на болестта е констатиран при четири отстреляни диви свине.

Ловното заграждение край село Българево се простира на площ от 101 хектара и се очаква в стопанството да бъдат унищожени около 60 диви свине. Вече са определени терени, на които да бъдат загробени животните. Прави се и обход край ловното поле, за да се установи дали по оградата няма пробиви, добави Николов.

По думите му в двете крайморски общини - Каварна и Шабла, които попадат в т. нар. инфектирана и буферна зона, стопаните са започнали да ликвидират домашните свине в задните дворове още повече че наближават Коледните празници. В двете общини няма промишлени свинеферми.

Първи случаи на инфекция с вируса на африканска чума по свинете (АЧС) са констатирани при четири диви прасета в област Добрич. Те са отстреляни в ловно стопанство в землището на село Българево, съобщава Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев са наложени мерки за превенция и ограничаване на разпространението на инфекцията в съответствие с действащото законодателство. Създадени са зони на ограничение, засилен е надзорът при дивите и домашните свине, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за АЧС при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине - в изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България. Мерките при домашни свине се вземат, за да не се прехвърля заразата между дивите и питомните животни.

На заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич днес се обсъждат мерките за контрол и организацията по изпълнението им.

Биосигурността на фермите е ключов фактор за предпазване на домашни прасета от навлизане на инфекция с вируса на АЧС. Затова БАБХ напомня, че прасетата в стопанства "заден двор" трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност и да нямат контакт с диви прасета, се посочва в съобщението.