Ако и други работодатели се включат в закупуването на машини за изкуствено дишане, в крайна сметка няма да се стигне до ситуация, в която лекарят да решава дали да помогне на пациент от дадена фирма, или на друг, който не работи в нея. Това коментира в студиото на "Лице в лице" бизнесменът Ивайло Пенчев.

Той се замеси в скандал през последните дни, след като обяви, че ще дари 5 машини за изкуствено на Александровска болница - но само под условието, че служителите му бъдат с предимство.

"Когато тръгнах да го правя, мислите ли, че съм си задавал дълбоко философския въпрос? Работната ни хипотеза е, че нашите хора са с предимство. Знам, че е гадно... най-добрият начин да не се стига дотам е да има много машини. Ако още хора като мен купят 100-200 машини, няма да се стигне до този избор", подчерта Пенчев.

Той разказа, че първоначално във фирмата му планирали да купят няколко апарата, да ги държат на склад и да ги предоставят на болници при нужда техен служител да се лекува от усложнения от коронавируса. След това обаче дошла идеята апаратите да са директно в лечебни заведения и от Александровска болница се съгласили, като е имало и сключен договор.

Заради острата публична реакция болницата върна дарението, но Пенчев посочи, че вече има три болници, които са готови да го приемат: "Разбира се, частни".

По време на проучването на дарението от фирмата на бизнесмена влезли в контакт с производител от Китай, като, по думите му, апаратите са най-добрите в класа си.

Той нападна критиците, като подчерта, че другите не са дали нито лев, а му държат сметка. Пенчев отбеляза и че фирмите, които даряват без условия хем се грижат за всички, хем не се грижат реално за своите хора: "Аз ще си правя каквото считам за правилно, ще се грижа за близките си хора, за хората, които обичам".