Александровска болница върна дарението на фирма "Уолтопия" от 222 000 лв., съобщиха от болницата. Причината - бoлницата не може да гарантира предимство на служителите на фирмата.

С парите трябваше да бъдат купени обдишващи апарати, но "Уолтопия" постави условие те да бъдат ползвани с предимство от нейните служители. Лекарите биха нарушили Хипократовата клетва, ако предпочетат друг пациент пред най-силно нуждаещия се.

Собственикът на фирмата Ивайло Пенчев написа във фейсбук:

"Преведохме в петък 222 000 лв на Александровска болница за 5 медицински вентилатора при условие, че те ще се ползват с предимство от служителите на Уолтопия, няколко свързани фирми и техните родители.

Дарение под условие е допустимо в правния мир. Има си и латинско име:Donatio Sub Modo.

Когато някой дарява кръв в полза на конкретен човек, или пък черен дроб в полза на конкретен човек или пък костен мозък в полза на конкретен човек това е съвсем разбираемо и се счита за приемливо.

Представяте ли си да дарите костен мозък за лечение на детето си и обществото да скочи срещу вас:

"СРАМ И ПОЗОР" - този лош човек не дари костен мозък "по принцип", а го дари на детето си!

Изглежда нелепо нали?

И никога не се случвало.

А когато дарихме 5 машини за да се погрижим с предимство за хората, които са ни най-близки, много хора реагираха крайно осъдително.

Не помня да съм получавал толкова злостни коментари някога.

И се замислих преди малко каква е причината.

И имам хипотеза.

Когато някой дарява кръв или орган на конкретен човек, останалата част от обществото не се възприема като потенциално нуждаеща се от тази кръв или този орган.

Когато хората нямат нужда от кръвта, на тях им е все едно кой ще я получи.

В случая с петте вентилатора обаче, голяма част от обществото се възприема като потенциално нуждаеща се от тези машини. И хората се гневят, че някой получава благо, което те също искат за себе си.

Ако днес всички имаха нужда от кръвопреливане, вероятно много хора щяха да реагират по подобен начин на опитите да се дарява кръв за конкретен човек.

Страхът наистина кара хората да регресират, като например вярват, че всичко от което имат нужда им се полага по право.

Това е човешко.

Затова е важно хората да не се страхуват.

Но не е лесно.

Днес се разтърсихме за още такива вентилатори и има надежда да намерим още десетина. А може би и повече.

Ако стане сделката ще ги дарим под условие и на други болници с надеждата, че ако още хора го направят, ще има по-малко причини за страх."

Междувременно Министерството на здравеопазването откри дарителска сметка за набиране на средства за подпомагане дейността на лечебните заведения в условия на извънредна ситуация, свързана с COVID-19. Дарените средства ще се използват за осигуряване на цялостни предпазни комплекти за работещия медицински персонал, за консумативи и апаратура, в това число и респиратори.

Дарителска сметка на МЗ:

IBAN BG91BNBG96613300129302

BIC BNBGBGSD

В подкрепа на Министерството на здравеопазването Българският червен кръст е създал организация за приемане и съхраняване на дарения - лични предпазни средства, консумативи, апаратура и други, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, ранно откриване и лечение на новия коронавирус. Даренията се приемат в централната складова база на БЧК в с. Лозен, ул. Половраг 29.